Cinema Culinair

Estômago, culinair script

Soms hebben mensen zo’n leuk idee dat je het de hele wereld zou willen vertellen en laten meemaken. Zo’n idee is Cinema Culinair in Rotterdam. Heerlijk eten en drinken, gelijktijdig een topfilm bekijken en perfect getimed dezelfde gerechten proeven die op dat moment in de film te zien zijn. Volgens de bedenkers is het een uit de hand gelopen hobby. Maar inmiddels hebben ze van 25 films een culinair script gemaakt. Het enige script dat in boekvorm is verschenen is naar aanleiding van de film Estômago.

Het kookboek

Het boek bevat naast een DVD met de film een uitleg van de menu’s en een scriptklok. De meeste foto’s in het boek zijn zogenaamde filmstills (afbeeldingen uit de film). Het boek heeft een mooie, moderne opmaak, sommige recepten zijn stap-voor-stap te volgen aan de hand van foto’s. Verder staan er mooie fooduitspraken in, zoals: Simpele recepten zijn als een schilderij van Picasso, simpel maar intens.

Uitgeprobeerd

Afgelopen zomer was ik enige weken in Italië en at daar bij Locanda dalla Nonna, een ristorante in het plaatsje Montemarcello een heerlijk Linguine Puttanesca. Zalig, zoals ze dat alleen in Italië kunnen maken. Bij mijn goede voornemens (ik heb altijd een lijst goede voornemens ná de zomervakantie, nooit op 1 januari) schreef ik: Pasta Puttanesca maken thuis. Toen ik na de vakantie door het boek Estômago bladerde op zoek naar een mooi recept om te maken trof ik op de scriptklok bij 1.00.07 het recept van een Pasta Puttanesca aan! Dus de keus was makkelijk.

Hoewel de Pasta Puttanesca (of zoals het in de volksmond heet ‘hoerenpasta’) niet hetzelfde smaakte als in Italië (maar dat zal te maken hebben met het weer en de heerlijke vakantiesfeer), was het een geslaagd recept. Zelf zou ik iets minder olijven en iets meer kappertjes in het gerecht stoppen en linguine vind ik toch net iets lekker smaken dan een penne pasta, maar het is een heerlijk, eerlijke pasta. Makkelijk te maken en snel klaar. Een ander lekker recept is die van de coxinhas, de Braziliaanse variant van de bitterbal gemaakt van kip, pesto, hardgekookte eieren en pijnboompitjes. Heerlijk. 

Mening

Dit is natuurlijk geen kookboek zoals je dat normaal aantreft. Maar wat een leuk boek! Je krijgt echt zin om een groep vrienden op te trommelen en een datum te prikken om een eigen Cinema Culinair te organiseren. Het boek is zeer compleet, naast de recepten met de tijden tot op de seconde nauwkeurig erbij wanneer het geserveerd moet worden, bevat het ook een compleet draaiboek, tips voor een Braziliaanse keukenstijl en voor de kleding. Het is zelfs mogelijk om de lolly’s die in de film geserveerd worden (alleen aan de dames) te bestellen. Het boek bevat tot slot ook nog een interview met de regisseur van de film: Marcos Jorge. En raad eens wat zijn favoriete gerecht uit het boek is? Precies!

Cover Estomago

Titel                 : Estômago, Culinair script
Auteur           : Cinema Culinair (Wies Sanders & Harold Smits)
Uitgever        : Cinema Culinair
ISBN                : 9789090284132
Prijs                 : € 29,95

Wil je ook een keer Cinema Culinair meemaken? De eerstvolgende data zijn 17 september (Babette’s Feast) en 5 november (Tampopo).

Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboekrecensies? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *