Weekmenu #23

De allerlekkerste asperge recepten van I Love Food & Wine

Het aspergeseizoen is inmiddels in volle gang. Vanaf eind april is het seizoen officieel gestart, maar heb jij ze al op je bord gehad? Ik wel, want ik ben er dol op. Er staan dan ook heel veel (zo’n 30 stuks) superfijne asperge recepten op mijn website. Voor deze week kies ik de 15 allerlekkerste gerechten met dat prachtige witte goud van Nederlandse bodem. En dan weet ik zeker: elke dag wordt een feestmaal!

Welke wijn bij asperges?

Bij deze recepten met asperges hoort vanzelfsprekend  een goed glas wijn. Uiteraard een bijpassende (daar gaat het om op I Love Food & Wine). Welke? Bekijk de wijnadviezen bij elk recept. Of lees mijn verhaal WELKE WIJN BIJ ASPERGES
Welke wijn bij asperges?
Welke wijn bij asperges?

Want daar gaat het om: mooie wijn-spijscombinaties zorgen voor net dat stukje extra, voor meer happyness aan tafel. 

 

KLASSIEKE ASPERGES MET BOTERSAUS

Op Meatless Monday beginnen we lekker makkelijk met een gerecht waarin witte asperges helemaal volledig tot hun recht komen: asperges met botersaus. Aangevuld met half hard gekookte eieren. Simpel maar ongeëvenaard.

Asperges met botersaus van Estée Strooker
Asperges met botersaus

 

SNELLE ASPERGES UIT DE WOK

Wil je heel snel klaar zijn, kies dan voor deze asperges met ham in roomsaus. Een simpel, maar overheerlijk wokgerecht dat in 30 minuten op tafel staat.

Asperges met krieltjes en ham in roomsaus
Roergebakken asperges met krieltjes en ham in roomsaus

 

SLANKE ASPERGES MET GARNALEN

Risotto met asperges: dat staat hier elk jaar opnieuw op tafel. Het lievelingsgerecht van mijn dochter Ninah. Maar ben je in voor een heerlijke variant; maak dan dit recept op basis van vluggort (in plaats van rijst). Kruiden en de romige dressing op basis van kefir maken het ongeëvenaard. Klinkt ingewikkeld, maar staat toch gewoon in 45 minuten op tafel.

Orzotto met asperges uit het kookboek Insane van Vanja van der Leeden en Remko Kraaijeveld
Orzotto met verse asperges en kefir-pistachedressing

 

ASPERGES OP Z’N AZIATISCH

asperges in een Aziatisch jasje; dat tref je aan in dit simpele recept: groene curry met asperges. Het is een Aziatische curry boordevol groenten zoals snijbonen, verse groene sojabonen en asperges. Bovendien niet alleen vegetarisch, maar ook nog eens vegan voor de liefhebber. Echt overheerlijk! Komt gegarandeerd op je favorietenlijst.

Groene curry met asperges uit het kookboek Easy Dinners van Louise de Brabandere
Groene curry met asperges

 

ASPERGES MET ZALM

Feestje in het vooruitzicht? Zet dan dit gerecht op tafel: asperges met gerookte zalm en romige oestersaus. Dit is een van de allerlekkerste asperge recepten met zalm die ik ken! Ik kijk er nu al uit…

Asperges met zalm en oestersaus
Asperges met zalm en Aziatische oestersaus

 

CHINESE BIEFSTUK MET GROENE ASPERGES

Snel klaar wokrecept van Chinese biefstuk met groene asperges. Volg dit authentieke recept van Suzie Lee. In 30 minuten klaar.

Biefstuk met groene asperges
Biefstuk met groene asperges uit de wok

 

LENTE ASPERGES MET TUINBONEN

Dit is echt een weekendrecept: asperges met tuinbonen en garnalen. Er zijn nog geen verse tuinbonen op dit moment, maar met diepvries gaat het ook heel goed. En met die zelfgemaakt kervelboter erbij ben je verzekerd van een TOP-gerecht. Staat in 60 minuten op tafel.

Asperges met tuinbonen en garnalen uit het kookboekje Asperges van de Nederlandse Jessica Lek
Asperges met tuinbonen en Hollandse garnalen

 

LASAGNE MET ASPERGES EN DILLESAUS

Een beetje chique versie met asperges is deze ‘open lente-ravioli’. In feite is dit een verse pasta (lasagnevellen) met witte asperges en een dillesaus. Afkomstig uit het kookboek Greendelicious. Let op: recept voor twee  personen. Maar heel gemakkelijk uit te breiden naar vier.

Lasagne met asperges en dille
Open lente-ravioli met asperges

 

KLASSIEKE ASPERGES MET EEN TWIST

Klassieker met een twist: Asperges met ham en beurre noisette. Een recept uit het kookboekje Asperges. Een aanrader.

Asperges met notenboter
Asperges met ham en beurre noisette

 

ITALIAANSE GROENE ASPERGES

Ook in Italië zijn witte asperges heel populair. Elk restaurant heeft een Risotto met asperges op de kaart en dat hebben we meerdere malen daar gegeten! Maar wat we niet hebben gezien is ‘gnocchi met asperges’. Die maak je heel gemakkelijk zelf. Bovendien zó klaar. Je kunt de gnocchi ook vervangen door kant-en-klare tortelloni gevuld met spinazie uit de koeling; ook heerlijk!

Gnocchi met pesto en groene asperges
Gnocchi met pesto en groene asperges

 

GEGRILDE ASPERGES

In plaats van koken, kun je asperges ook grillen. Dat is in feite nog makkelijker en sneller. Geef er deze zelfgemaakte amandelsaus bij en een lamskoteletje. Zo’n feestmaal staat in 30 minuten op tafel. Mmm….

Asperges met amandelsaus
Gegrilde asperges met amandelsaus

 

PASTA MET ASPERGES

Pasta met verse doperwten en groene asperges. Een lust voor het oog, makkelijk om te maken en in 35 minuten op tafel. Gezond, snel en vegetarisch. Wat wil je nog meer?

Pasta primavera uit het kookboek Insane van Vanja van der Leeden en Remko Kraaijeveld
Pasta primavera met groene asperges

 

ASPERGES VAN BILL GRANGER

Ook in Azië zijn asperges een favoriet ingrediënt. Proef maar eens deze Vietnamese steak met groene asperges uit de wok. Heerlijk recept van mijn favoriete tv-kok Bill Granger!

Vietnamese biefstuk
Vietnamese biefstuk met groene asperges

 

PIZZA MET ASPERGES

Deze pizza maak je zonder tomatensaus. Je gebruikt alleen witte asperges en kaas. Zo simpel kan het zijn!

Pizza met witte asperges uit het kookboek Groenten van Mari Maris
Pizza met witte asperges

 

GEROOSTERDE ASPERGES VAN DE BAKPLAAT

Klassieke asperge recepten met ham en ei ken je natuurlijk wel. Maar dit keer worden ze niet gekookt, maar geroosterd uit de oven. Maakt het net weer even anders van smaak. Bovendien extra gemakkelijk om te maken.

Asperges uit de oven met ham en ei uit het kookboek Bakplaat bijbel van Janneke Philippi
Geroosterde asperges uit de oven met ham en ei

 

 

KLIK OP DE LINKJES VOOR HET BIJBEHORENDE RECEPT!

 

Weekmenu 16 aspergesZin in nog meer witte asperge recepten? Hier vind je er nog vijf!

 

 

 

 

Wat is het verschil tussen witte en groene asperges?

Witte asperges versus groene asperges: wat is het verschil? Nou, het begint allemaal met hun groei. Witte asperges groeien verborgen onder de grond, beschermd tegen felle zonneschijn, waardoor ze hun kenmerkende witte bleke kleur krijgen. Groene asperges daarentegen groeien juist dapper boven de grond, badend in het zonlicht. Hierdoor ontstaat hun levendige groene tint.

Verschil in smaak

Maar daar houdt het niet op! Behalve kleur is er ook verschil in smaak. Witte asperges smaken zoetig, delicaat en mild, met een vleugje bitterheid. Ze smelten bijna in je mond met hun zachte en sappige textuur. Groene asperges hebben juist een meer prominente smaak, met notige en grasachtige tonen die je smaakpapillen doen ontwaken. Ze zijn steviger en volwassener dan hun bleke tegenhangers.

Verschil in bereiding 

Maar laten we niet vergeten hoe ze klaar moeten zijn! Witte asperges vereisen veel meer voorbereiding, want ze moeten eerst worden geschild voordat je ze kunt koken. Bij groene asperges is dat helemaal niet nodig. Je hoeft alleen het onderste harde gedeelte te verwijderen voordat je ze in de pan gooit of op de grill legt.