Speciaal voor foodies

Culinaire toppers in Gent (1)

‘Nergens eet je vernieuwender dan in Gent’, zegt culinair journalist Femke Vandevelde in haar boek 13 culinaire toppers in Gent. Daar wilde ik meer van weten! Het duurde even voordat we op pad gingen. Maar afgelopen december was het zover. Met dit ‘rock-‘n-roll’ boek in de hand zwierfden we (ik met mijn gezin) een dag lang door deze gastronomische Belgische stad. Het was geweldig. Waar gingen we eten en welke restaurants zijn nog meer helemaal trendy en anders dan anders? Vanaf nu weet je helemaal waar je moet zijn in Gent voor een culinaire superervaring!

Zo zonnig is Gent, zelfs in december tijdens ons familietripje

Zo’n kleine dertig jaar geleden kwam ik elk jaar in Gent voor een zomers volleybaltoernooi. En op zaterdagavond moest er dan worden gegeten in het centrum van de stad. In die tijd was er weinig keus, of we konden de juiste adressen niet vinden. Maar een goede herinnering heb ik er niet aan overgehouden. Inmiddels is hier heel veel veranderd!!! De stad is hot en trendy. Op gastronomisch niveau komen er steeds nieuwe zaken of foodconcepten bij. Culinair recensent en foodwriter Femke Vandevelde weet als geen ander waar je deze favoriete adressen kunt vinden. Ze schreef het boek ‘XIII culinaire toppers Gent’ (inmiddels is deel 2 uit over Antwerpen, daar komen we later op terug!). En ze ging samen met foodfotograaf Pieter D’Hoop op pad om het kloppende hart bloot te leggen.

Wie is Femke Vandevelde?

The only thing I like better than talking about food is eating’, dit is haar levensmotto op haar Facebookpagina. En dat verklaart meteen haar passie. Femke Vandevelde (alles aan elkaar geschreven) is afgestudeerd als germaniste aan de Universiteit van Gent. Ze studeerde vervolgens af op de universiteit in Amsterdam met een Master redacteur/editor, en was drie jaar hoofdredacteur van het magazine Venuez. Sinds 2015 schrijft ze culiverhalen voor kranten, magazines, organisaties en merken. Ze recenseert restaurants voor de krant De Morgen. Op de onderste verdieping van haar prachtige huis runt ze de coworking spot Gunpowder & Smoke. Kortom: een bezige bij die houdt van afwisseling en schrijven met een onbedwingbare passie voor eten en drinken.

The only thing I like better than talking about food is eating

13 chefs, 13 restaurants

Femke selecteerde 13 tegendraadse Gentse chefs en hun restaurants; chefs die graag tegen de stroom in zwemmen, risico’s nemen en uitdagingen aangaan. Toch zijn de restaurants heel verschillend. De ene chef houdt van de lokale keuken, de ander van klassiek, maar er zijn ook chefs die kiezen voor streetfood, een sharingconcept of bistroformule.

Elke chef is uitgebreid geïnterviewd over hun belangrijkste inspiratiebronnen, waarom ze voor de stad Gent kiezen, quilty pleasures, onmisbare ingrediënten, levensmotto of stoutste dromen. Femke graaft en graaft, ze probeert de ziel van de chef te ontdekken; wat beweegt hem of haar. Vervolgens wordt elk portret afgesloten met 3 (favoriete) recepten die afgestemd zijn op vier personen en (merendeels) maakbaar zijn voor iedereen die van koken houdt.

Sfeerbeeld Gent uit het boek
Gent bij nacht; sfeerbeeld van foodfotograaf Pieter D’Hoop

 

Om dit verhaal niet al te lang te maken, publiceer ik MORGEN DEEL 2  met de dertien culinaire toppers van Gent. Elk restaurant met een korte omschrijving en hier en daar een persoonlijke review van Nederlandse restaurantrecensenten. Benieuwd? Stay tuned till tomorrow.

 

Het kookboek

Met bijna 40 recepten en 13 culinaire adreslijstjes is dit kookboek een onmisbare gids voor je volgende bezoek aan de gastronomische stad Gent.

Bestellen kun je hier:

Cover XIII GentTitel : XIII Gent
Auteur : Femke Vandevelde
Uitgever : Uitgeverij Lannoo
ISBN : 978 940 1452 878
Prijs : € 29,99

 

 

 

Op de hoogte blijven van leuke culinaire hotspots? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *