Laatste nieuws

Coronaproof uit eten in winters New York

Latest news from New York: onze correspondente & vinologe Femke Pruis laat zien hoe het erbij staat met uit eten gaan in The Big Apple. Wat kan en mag een horeca-ondernemer daar meer dan hier. Coronaproof uit eten: van een iglo tot verwarmde kassen op straat…

outside dining in New York summer
Buiten eten in de zomer: tafeltjes staan op straat.

Een van de grote verschillen tussen Nederland en de VS in deze Coronacrisis, is dat de restaurants in Amerika eigenlijk maar relatief kort dicht zijn geweest. En dan is het beleid in New York van alle Amerikaanse staten zelfs nog het strengst. Zo werd in New York pas in juni voorzichtig het outside dining vrijgegeven. Direct verschenen er pop-up terrassen op de brede stoepen, en parkeerplaatsen werden ingezet als extra terrasruimte. New Yorkers omarmden en masse het buiten eten, iets wat ze voor corona eigenlijk nooit echt hadden gedaan. En zelfs toen de restaurants tussen oktober en december ook binnen weer open mochten, bleven veel New Yorkers uit veiligheidsoverwegingen toch liever in de open lucht eten.

Meer inventiviteit door bittere noodzaak

Om hun gasten er ook in de gure Noord-Amerikaanse winter enigszins behaaglijk bij te laten zitten, hebben horecaondernemers in New York de meest ingenieuze structuren bedacht waarop er toch coronaproof gegeten kan worden. Alleen maar leuk voor de gasten? Nee, bittere noodzaak voor al die bars en restaurants die het zonder of met minimale overheidssteun moeten zien te rooien en de omzet keihard nodig hebben.

 

Ik spotte 3 types in het New Yorkse straatbeeld

 

Coronaproof uit eten

De Iglo

Voor het eerst gespot in de populaire uitgaansstraat Stone Street en intussen overal in de stad te vinden, is de plastic iglo. De exemplaren met een privékerstboom waren vooral in december erg populair onder stelletjes. Ook doen ze het natuurlijk erg leuk op Instagram.

Kerst Iglo in New York
Overal in New York te vinden: de plastic iglo

De Kas

Ook de glazen privékas is bijzonder populair onder New Yorkers, vooral als er ook nog een straalkacheltje in zit! Zowel op zichzelf gespot als in groepsverband.

Glazen privékas in New York
Glazen privékas met straalkacheltje

De Kerststal

Ook wel: de skihut, meestal bestaand uit een houten overkapping die aan de zijkanten open is gelaten. Tafels worden van elkaar gescheiden door plastic schermen en verwarmd door terras-heaters (niet zo milieuvriendelijk inderdaad…).

 

Houten chalet in New York
Houten skihut met plastic schermen en terras-heaters

 

Inside dining start op Valentijnsdag!

Terwijl Nederland nog diep in lockdown zit, rolde in New York deze week het bericht binnen dat de restaurants over twee weken weer open mogen met een maximale bezetting van 25%. De deuren openen op – hoe kan het ook anders – 14 februari; de dag waarop elk Amerikaans stelletje uit eten gaat. Nu maar hopen dat de besmettingen niet ook hier weer omhoog schieten…