Wat gaan we eten de komende week? Ik ben groot fan van de Franse keuken. En als ik het woord ‘Bistro’ hoor, dan maakt mijn hart meteen een sprongetje. Direct glijden de bekende Bistro Klassiekers als een film door mijn hoofd: boeuf bourguignon, coq au vin, quiche lorraine, ratatouille, gratin dauphinoise, en ga zo maar door. Van deze eerlijke keuken krijg ik meteen trek. Dus deze week wordt een feestweek met bekende gerechten die het altijd goed doen. Kies je favoriet.
Welke wijn bij bistro klassiekers?
Bij Franse bistro klassiekers drink je bij voorkeur een Franse wijn. Kies er eentje uit dezelfde regio als het gerecht, dan zit je altijd goed. Welke? Bij alle recepten geef ik een bijpassend wijnadvies. Meer weten? Klik op de linkjes.
Hoewel er niet veel vegetarische Franse bistroklassiekers zijn, word ik van deze Elzasser uientaartjes heel erg blij. Daar schenk je een sappige pinot blanc bij.

Klassiek kipgerecht uit de Bourgogne. Het is een eerlijke stoofpot met kip, rode wijn, spek en champignons.

Maar er is ook een andere versie! Niet met rode wijn gemaakt, maar met witte wijn. Eveneens onweerstaanbaar lekker.

Mosselen (moules) staan op elke bistro-kaart. Deze versie met spek en prei is extra lekker. Bovendien ook nog eens lekker snel op tafel.

Stoven hoort bij de winter. En in Frankrijk wordt graag gestoofd. Deze Boeuf Bourguignon is een absolute aanrader. Extra diep van smaak door het toevoegen van een runderschenkel. Mijn favoriet.

Confit de Canard is een klassieker uit het zuiden van Frankrijk. Je kunt dit konfijten van de eendenbouten zelf doen, maar de kwaliteit uit blik is uitstekend. Ik heb ze altijd in de kast staan. Helemaal subliem in combinatie met deze waterkerssalade met grapefruit. Zo wordt het ineens licht verteerbaar.

Onweerstaanbare pizza uit de Provence. Belegd met gekaramelliseerde gestoofde uien, ansjovis en zwarte olijven. Daar blijf je van eten…

Kip à la bonne femme is een heerlijk traditioneel Frans gerecht. Een eenpans-stoofpotje dat de Franse huisvrouw maakt van overgebleven groenten. Recept uit het kookboek Eenpansbijbel van Julius Jaspers. Heerlijk comfortfood.

Deze Franse klassieker komt uit de Elzas. Oorspronkelijk maak je hem met mager ontbijtspek. Ik vervang een een deel van de spekjes door ham. Hierdoor is hij minder vet, maar wel net zo lekker!

Kalfsstoofpot in romige witte saus. Franse klassieker uit de Franche-Comté. Ik voeg extra kalfsgehaktballetjes toe, dat maakt hem net wat spannender. Het kost misschien wat meer tijd, maar echt de moeite waard.

KLIK OP DE LINKJES VOOR HET BIJBEHORENDE RECEPT!

Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!
Download 'm nu!
Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.
Download 'm direct!