Het Franse bakboek

Bakken met hart en ziel

De Franse meesterpatissier Jean Michel Raynaud emigreerde als jonge man naar Australië, maar kon het verrukkelijke, klassieke gebak van zijn geboorteland niet vergeten. Hij schreef er Het Franse bakboek over: een prachtig boek voor de toegewijde thuisbakker. Wie vlak voor er bezoek komt nog snel even wat koekjes in elkaar wil flansen, kan dit boek beter laten liggen. Raynaud is een pietje-precies die alles grondig aanpakt en van zijn lezers hetzelfde verwacht.

Naslagwerk
Het Franse bakboek bevat recepten voor koekjes, cake, zoete en hartige taart, soezen, bladerdeeggebak, croissants, brioche, verschillende soorten brood en als toegift nog wat zaken als jam, compote en zoete crèmes. De eerste paar hoofdstukken zijn gewijd aan ingrediënten en materialen, waar Raynaud uitgebreid op ingaat. Hij bespreekt de eigenschappen van suiker, zout, bloem, eieren, boter en dergelijke, en behandelt spatels, messen, keukenmachines, spuitzakken, ovens enzovoort. Verder is elk hoofdstuk waar nodig voorzien van informatie over (bak)technieken. Raynaud legt goed en uitgebreid uit hoe je moeilijke technieken als bijvoorbeeld bladerdeeg maken of de perfecte soesjes bakken onder de knie kunt krijgen. Hij geeft je een degelijke basis waar je echt iets aan hebt. In dat opzicht kun je zijn boek ook gebruiken als naslagwerk.

Doe wat er staat en het komt goed
De recepten zelf zijn uitgebreid beschreven. Bij vrijwel allemaal staat een klein verhaaltje, zodat je wat meer te weten komt over de heerlijk Franse jeugdherinneringen van Jean Michel, of over de herkomst van al die verleidelijke dingen uit de Franse patisserie.
Raynaud vindt het gebruik van ingrediënten van goede kwaliteit heel belangrijk. In combinatie met zijn nauwkeurige aanwijzingen levert dat serieus lekkere dingen op – maar je moet dus wel doen wat er staat. Bij het bakken van zijn chocoladekoekjes met amandel en pistache was ik de eerste keer eigenwijs. Het resultaat was goed eetbaar, maar niet ‘je van het’. De tweede keer deed ik alles exact zoals het moest en waren ze ontzettend lekker. Hetzelfde gold voor de Baskische taart met amandelcustard.

Liefde voor het vak
Jean Michel Raynaud is een professionele patissier en dat heeft ook z’n nadelen. Een zwakker punt van het boek vind ik bijvoorbeeld de soms grote hoeveelheden. 40 chocoladekoekjes, 100 nonnenscheten, 18 fourrés, 12 brioches: het zijn behoorlijke aantallen voor een doorsneehuishouden. Ook zijn sommige recepten wel érg bewerkelijk voor de thuisbakker. Ik weet niet of er veel mensen zijn die zelf brioche bakken voor hun wentelteefjes… Maar het grote pluspunt van Raynaud is dat je zijn liefde voor het vak door het hele boek heen voelt. Hij bakt echt met hart en ziel, en zijn liefde is aanstekelijk.

 

Om nog een mogelijk misverstand uit de weg te ruimen: ik heb dit boek uit het Engels vertaald en het lijkt daarom misschien vreemd dat ik er een recensie van schrijf. Maar juist omdat ik het vertaald heb, heb ik het van voor naar achter doorgespit en grondig kennisgemaakt met de sterke én zwakke kanten ervan.

cover Het Franse Bakboek

Bestellen? Dat kan hier:

Titel:              Het Franse bakboek
Auteur:           Jean Michel Raynaud
Uitgever:        Aerial Media Company
Prijs:               € 29,95 (hardcover)

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *