Wat eten we de komende week? Dit keer staat FOODPAIRING helemaal centraal. Op I love Food & Wine doen we natuurlijk niet anders. Net als bij Vinify; een webshop met betaalbare restaurantwijnen die met liefde en zorg zijn uitgekozen. Deze week nemen we wijn als uitgangspunt en gaan aan de slag met de zes flessen wijn uit het ‘prijswinnaarspakket’ van Vinify. Dit zijn wijnen die internationale prijzen hebben gewonnen. Vervolgens geef ik jullie een beproefd recept voor de juiste wijn/spijscombinatie. Dat wordt dus een week lang genieten met wijn & spijs van topniveau.
In dit winnaarspakket van Vinify zitten vier witte wijnen en twee rode:
- Italiaanse Ficheto Bianco uit Puglia van Masseria Borgo dei Trulli
- Chileense Viognier van Casa Silva
- Zuid-Afrikaanse Chenin Blanc van Bellingham
- Franse Côtes du Rhône (wit!) van Jean-Luc Colombo
- Spaanse Tempranillo van Blas Muñoz
- Spaanse Ribera del Duero van Rolland Galarreta
Wat gaan we eten bij deze topkwaliteit restaurantwijnen van Vinify? Normaal gesproken geven we vijf weekmenu suggesties, maar deze week zijn het er zes.
Want daar gaat het om: mooie wijn-spijscombinaties zorgen voor net dat stukje extra, voor meer happiness aan tafel.
MAANDAG Pompoen uit de oven met linzen
We starten de week, zoals altijd, vegetarisch. Op Meatless Monday maken we het ons lekker makkelijk met dit bakplaatgerecht van kookboekschrijfster Rukmini Iyer. Daar past de zondoorstoofde witte wijn Ficheto Bianco uit Puglia heel goed bij! Een blend gemaakt van drie druivenrassen (Fiano, Malvasia en Sauvignon Blanc). Elegant met een goede mix tussen fris en rijp. Een witte wijn die het goed doet in combinatie met de geroosterde pompoen.
DINSDAG: Spaanse runderstoof met chorizo
Er is Ribera del Duero en Ribera del Duero. Maar deze versie van Rolland Galarreta is er eentje van topkwaliteit. Hoe kan het ook anders als een wijnfenomeen als Michel Rolland aan de wieg heeft gestaan. Uiteraard eet je daar iets typisch Spaans bij, zoals deze Spaanse runderstoof met chorizo. En vergeet niet te luisteren naar de prachtige song van Estrella Morente met het nummer Zambra als je deze wijn/spijscombinatie op tafel zet. Het Youtube-filmpje staat bij het recept!
WOENSDAG Zalm met tahin van Ottolenghi
Ook fan van Ottolenghi recepten? Deze zalm met tahin komt uit zijn nieuwste kookboek OTK. Complex van smaak door sesamzaad en sumak (zuur besje). Daar drink je een wijn bij van hetzelfde kaliber. Chenin Blanc uit Zuid-Afrika van het tophuis Bellingham. Gemaakt van oude wijnstokken, handgeplukt en op een natuurlijk manier vergist. Deze twee toppers komen samen tot een van de lekkerste foodpairing combinaties. Bovendien staat dit gerecht in 25 minuten op tafel. Wat wil je nog meer?
DONDERDAG Ravioli met kip en sinaasappel
Dit is een van mijn persoonlijke favorieten: een wijn-spijs combinatie waar je U tegen zegt. Deze ravioli staat in onze top tien thuis en moet telkens opnieuw worden gemaakt. En dan die wijn…, een Viognier uit Chili. En laat ik nou wijnhuis Casa Silva ook persoonlijk hebben bezocht in 2016. Een waanzinnig mooi estate met fantastische wijnen. Om nooit te vergeten…
Ben je op zoek naar de juiste wijn bij een gerecht dat je wilt gaan eten of koken? Op de website van Vinify is sinds kort de eerste digitale sommelier van Nederland te vinden. Ze heet Vina. Deze, op kunstmatige intelligentie gebaseerde, tool helpt je bij het vinden van de juiste fles wijn die past bij jouw gerecht. Werkt heel simpel. Je vult de belangrijkste ingrediënten in, even wachten, en dan… geeft Vina je een uitgebreid antwoord. Proberen?
Maak hier kennis met Vina.
VRIJDAG Kabeljauw uit de oven met geroosterde groente
Bij deze kabeljauw uit de oven met geroosterde zoete ui, wortel en amandelen kies je voor een witte wijn met zachte zuren. De witte Rhône van Jean-Luc Colombo is er zo eentje. Gemaakt van de druivenrassen Clairette en Roussanne. Bekroond met maar liefst 90 punten bij de Wine Enthousiast. Past als een huis bij dit makkelijk te maken ovengerecht. Goed begin van het weekend.
WEEKEND Spaanse stoofpot met konijn
In het weekend heb je waarschijnlijk iets meer tijd. Niet moeilijk om te maken deze Spaanse stoofpot van konijn, hij staat alleen wat langer op het vuur. Uiteraard schenk je daar een Spaanse wijn bij. En dan het liefst een Tempranillo. Niet uit Rioja dit keer, maar uit het zonnige La Mancha; de Tempranillo van Blas Muñoz. Vol & krachtig van smaak. Die past als een huis bij dit complexe gerecht met aardse linzen, zachte aubergines en een klein scheutje sherry-azijn.
KLIK OP DE LINKJES VOOR HET BIJBEHORENDE RECEPT!
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Vinify. Lees voor meer info mijn disclaimer.
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen