Weekmenu #27

5x wereldse rijstgerechten

Rijst is een universeel product; een echt basis-ingrediënt voor de hele wereld. Niet alleen in Azië, maar ook in Afrika (jollofrijst), Amerika (jambalaya), Italië (risotto), India (biryani)) worden prachtige rijstgerechten gefabriceerd. Deze week een reis door de wereld aan de hand van rijst in de hoofdrol. En geloof mij rijstgerechten vervelen nooit!

Daar hoort natuurlijk een lekker glas wijn bij. Uiteraard een bijpassende (daar gaat het om op I Love Food & Wine). Welke? Niet moeilijk, bekijk mijn wijnadvies bij elke recept. En bestel dan meteen dat flesje online bij een van je (kleine) online wijn-webshops. Help onze ondernemers.

Want daar gaat het om: mooie wijn-spijscombinaties zorgen voor net dat stukje extra, voor meer happyness aan tafel. 

MAANDAG

Op Meatless Monday starten we met een traditioneel rijstgerecht uit Korea: Bibimbap. Weleens van gehoord? Dit is een kom rijst met daarop allerlei groenten en een zacht eitje. De homemade dressing is hier de smaakmaker. Heerlijk! Een recept uit het basisboek Korea!

Koreaanse rijst met groenten
Bibimbap; Koreaanse rijst met groenten

DINSDAG

Op dinsdag een klassieker uit Britse keuken: kedgeree. Overgewaaid uit India, in de tijd dat de Britten er regeerden. Oorspronkelijk een ontbijt, maar met warmgerookte zalm een heerlijk snel hoofdgerecht. Ziet er misschien niet zo mooi uit, maar het is toch een aanrader!

Kedgeree met zalm
Kedgeree met warmgerookte zalm

WOENSDAG

Paella kennen we wel, en deze Spaanse vissoep met rijst doet daar aan denken. Het is een soort vloeibare versie van paella. Lekker gevuld en eenvoudig te maken. Smullen maar…

Spaanse Vissoep met rijst uit het kookboek van Zonder Fratsen van Anita Witzier.
Spaanse vissoep met rijst

DONDERDAG

Op donderdag reizen we weer naar Azië. We gaan voor nasi goreng; de klassieker uit de Indonesische keuken. Deze versie met garnalen is niet te versmaden. Staat in 30 minuten op tafel.

Nasi goreng met kip en garnalen
Nasi goreng met kip en garnalen

VRIJDAG

Voor het weekend maken we gumbo; een klassiek rijstgerecht uit de Amerikaanse staat Louisiana. Een mengelmoes uit verschillende keukens met chorizo, grote garnalen en kip. Lekker pittig met wat rokerigs.

Gumbo met garnalen en rijst uit het kookboek Rijst & co
Gumbo met garnalen

 

KLIK OP DE LINKJES VOOR HET BIJBEHORENDE RECEPT!

Weekmenu 34 2018 Favoriete pastaGeen liefhebber van rijstgerechten, maar wel van pasta. Kijk dan eens naar dit weekmenu met 5 favoriete pasta’s.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *