Weekmenu #7

16x de beste winterse stoofschotels

Wat eten we de komende week? Buiten is het koud en regenachtig. Dat vraagt om winterse stoofschotels. Het liefst een doordeweekse stoofpotje dat ook nog eens snel en simpel te maken is. Daarom deze week 16 overheerlijke stoofgerechten. Allemaal anders, zodat het geen dag verveelt.

En, heb je zin in een glas wijn bij je eten? Bij elke stoofschotel vind je een bijpassend advies. Ook kun je je laten inspireren door mijn verhaal ‘Welke wijn bij stoofvlees’, daar staat alles nog een keer op een rijtje. Want daar gaat het om op I Love Food & Wine: mooie wijn-spijscombinaties zorgen voor mooie momenten aan tafel. 

Ikariaanse eeuwigheidsstoof; een vegan stoofschotel

Hou je van supergezond, dan zit je helemaal goed met dit vegan stoofpotje met zwarte bonen van het Griekse eiland Ikaria! Hier wordt de bevolking probleemloos 100 jaar. Een recept uit het kookboek Blue zones. Heel makkelijk om te maken en verrassend lekker.

Ikaria Stew Eeuwigheids stoofschotel uit Ikaria
Ikariaanse eeuwigheidsstoof met zwarte bonen: vegan stoofschotel voor 2 personen

Indiase kipcurry Pasanda of Kip Korma

Heerlijk Indias recept van de ‘The Curry Guy’, oftewel de Engelsman Dan Toombs, is deze : Indiase kipcurry Pasanda. Je maakt deze curry met een potje milde Indiase curry pasta van Patak. Lijkt op een Kip Korma. Maar de kipcurry Pasanda staat wel veel sneller op tafel. In 15 minuten ben je klaar.

Kip Korma uit het kookboek De bijbel van de Indiase keuken van Paulami Joshi
Kip Korma; traditioneel recept

Ierse Lamsstoofpot

Ierse lamsstoofpot met guiness bier. Niet moeilijk om te maken, want de oven doet het werk. Heerlijk comfortfood voor gure dagen.

Ierse lamsstoofpot met bier
Ierse lamsstoofpot met bier

Kipgehaktballetjes in romige prei

Onweerstaanbare gehaktballetjes van kip in romige preisaus. Geweldig koolhydraatarm recept van de favoriete Vlaamse kookboekenschrijfster Pascale Naessens. Bovendien ook heel snel klaar!

Gehaktballetjes van kip in preisaus uit het kookboek Nog eenvoudiger van Pascale Naessens
Gehaktballetjes van kip in romige preisaus

2x Chili con carne

Een snelle chili con carne maak je met gehakt (heerlijk recept van Julius Jaspers. Maar een ‘echte’ chili con carne die maak je met rundvlees. Allebei erg lekker! Mmm…

Chili con carne uit Texas
Echte chili con carne uit Texas

Romige zuurkool met kip

Deze romige zuurkool met kip is hier in huis een onbetwiste klassieker. Als mijn kinderen zuurkool willen eten, dan staat dit gerecht bovenaan op hun favorietenlijst. Zelfs zuurkoolhaters trek je hiermee over de streep. Echt de moeite waard: heerlijk!!!

Romige zuurkool met kip
Romige zuurkool met kip

Moorse kip van Sergio Herman

Super makkelijk om te maken; deze meer dan verrukkelijke stoofschotel van 3-sterrenkok Sergio Herman. Kwestie van de ingrediënten in de ovenschaal of ovenvaste pan doen en de oven doet het werk.

Moorse kip van Sergio Herman uit Sobremesa
Moorse kip van Sergio Herman

 

Biet Bourguignon

Stoofpot boordevol wintergroenten, gemaakt van chioggia-biet, wortel, ui en portobello. Linzen geven body. Afkomstig uit het kookboek The Green Kitchen. Combineer met een glas Pinot Noir uit Duitsland.

Biet bourguignon
Biet Bourguignon uit The Green Kitchen

Romige kipstoofpot met wortel

Dit is echt een aanrader: onze lievelingsstoofpot met kip. Gebaseerd op een Frans stoofpot-recept. Niet moeilijk, en in 30 minuten op tafel. Maar ook de Marokkaanse kip uit de tajine met olijven is aanbevelingswaardig.

Kip-stoofpot met wortel
Romige kipstoofpot met wortel

Boeuf Bourguignon

Dit is echt een weekendrecept: mijn perfecte boeuf bourguignon. Een heerlijke klassieker die voor altijd op de favorietenlijst blijft. Heerlijk!

Boeuf Bourguignon
Perfecte Boeuf Bourguignon naar recept I Love Food & Wine

Groentestoofpot met venkel

Uit het boek VEG van Hugh Fearnley-Whittingstall komt dit groentegerecht met aardappel, venkel en tomaat. Harissa en ingemaakte citroen zorgen voor een Marokkaans tintje. De oven doet het werk!

Groentestoof met venkel
Groentestoof met venkel

 

Rode kip

Rode kip; dit is het familierecept van mijn schoonfamilie. Echt super! Iedereen maakt het, en de versie van mijn schoonmoeder is het allerlekkerst. Ik krijg nu al weer zin…

Rode kip van mijn schoonmoeder. Een echt familierecept
Rode kip met koriander

Rundvlees stoofschotel met pompoen

Op woensdag eten we nog even winters: stoofschotel met pompoen. Een van mijn favorieten met sucadelappen.

Stoofschotel met rundvlees en pompoen
Stoofschotel met rundvlees en pompoen

Lamscurry met cashewnoten

Dit stoofpotje van lamsvlees heeft een Indiaas accent. De yoghurt in combinatie met de cashewnoten maakt het heel speciaal. Lekker licht.

Lamscurry met cashewnoten
Lamscurry met cashewnoten

 

KLIK OP DE LINKJES VOOR DE RECEPTEN VAN DEZE STOOFSCHOTELS!

Meer ideeën nodig voor stoofschotels de komende week? Hier vind je een totaal-overzicht van recepten (ca. 50 stoofschotels) die op I Love Food & Wine te vinden zijn.

 

Benieuwd naar mijn e-book met wereldgerechten?
Wereldse Smaken, Wereldse Wijnen is een smaakvol e-book van 64 pagina’s. Met 18 wereldgerechten om nooit te vergeten, 19 icoonwijnen en 23 culinaire hotspots. Download voor slechts € 5,-.
E-book Wereldse Smaken, Wereldse Wijnen
E-book Wereldse Smaken, Wereldse Wijnen

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *