Wat gaan we eten de komende week? November; het is weer kookboekenmaand! Deze week gaan we koken uit MIJN beste kookboeken 2024. Stuk voor stuk aanraders!
Elk jaar opnieuw worden de beste kookboeken van het jaar gekozen. Het beste kookboek van het afgelopen jaar wint de titel Food en Friends Gouden Kookboek. Zowel de vakjury als het publiek kiest een winnaar. Eerst waren er 6 genomineerde titels, en afgelopen vrijdag 8 november is het kookboek van het jaar gekozen. De vakjury koos voor het sublieme bakboek Bloem, Suiker, Boter (kijk hier voor haar recept Chocolate Chip Cookies). Maar het publiek koos een heel ander kookboek: Karola’s Kitchen van de Belgische Karolien Olaerts.
Wat zijn mijn beste kookboeken van 2024?
Op I Love Food & Wine heb ik het afgelopen jaar meer dan 50 kookboeken de revue laten passeren. Dat is ook heel wat. Benieuwd naar mijn favorieten? Ik heb een lijst gemaakt op basis van uitstraling, originaliteit, maar bovenal op inhoud – KLOPPEN DE RECEPTEN – wel. Daarmee vul ik het weekmenu van de komende week. Gegarandeerd smullen staat voor de deur!
Dit zijn mijn favorieten:
- Groene kookboek door Rukmini Iyer
- Comfort door Ottolenghi
- Wilde vijg & venkel door Letitia Clark
- Rani’s goed plan door Rani de Coninck
- Karola’s Kitchen door Karolien Olaerts
- Anna’s perfecte smaken door Anna Jones
- Brutto door Russell Norman
- Vega India door Paulami Joshi
MAANDAG
Karola’s Kitchen geschreven door de Belgische Karolien Olaerts is de publiekswinnaar en wint daarmee de titel Gouden Kookboek van het Jaar 2024. Haar keuken staat voor gezonde en makkelijke maaltijden die vooral erg lekker zijn. Probeer maar eens haar gezonde groentestoofpot met orzo, dan ben je meteen overtuigd.
DINSDAG
Dit recept komt uit Vega India van Paulami Joshi. Dit kookboek was ook genomineerd voor de titel Gouden kookboek van het jaar. Maar heeft niet gewonnen. De vakjury zie hierover: ‘Je kunt het in dit boek haast ruiken en horen spetteren in de pan, terwijl de levendige kleuren van de pagina’s afspatten.’ Deze makkelijk te maken Indiase curry van stukken paneer (verse kaas) in een pikante maar romige tomatensaus is echt verrukkelijk!
WOENSDAG
In het kookboek Rani’s goed plan staat slim koken voorop. Gemaakt door twee Belgische dames: Rani de Coninck en Elise van de Poele. Je vindt hier recepten met praktische tips om tijd uit te sparen. Bovendien zijn al die gerechten in de eerste plaats vers en gezond. Couscous met wortel en halloumi is een makkelijk te maken bakplaatgerecht dat hun idee van slim koken goed illustreert.
DONDERDAG
Rukmini Iyer is een van mijn favoriete kookboekenschrijfsters. Zij is vooral bekend door haar serie Bakplaat-kookboeken. Het Groene Kookboek is haar negende titel en hierin vind je ook andere gerechten. Deze noedels met misoboter is een goed voorbeeld hiervan. Supersnel gerecht gemaakt van voorgekookte udon noedels. Staat in 20 minuten op tafel!
VRIJDAG
Dat Brutto niet is genomineerd dit jaar is voor mij een raadsel, want het is een prachtig uitgegeven kookboek met Italiaanse recepten. Helaas is de schrijver vorig jaar plotseling overleden, waardoor dit kookboek helemaal uniek is geworden. Eerder schreef hij Polpo; eveneens een prachtig kookboek. Geniet van deze malse kip uit de oven, geflankeerd door druiven en Taggia-olijven. Salie zorgt voor wat extra kruidigheid in de saus. Heel makkelijk om te maken..
KLIK OP DE LINKJES VOOR HET BIJBEHORENDE RECEPT!
Zorgeloze kerst zonder stress? Dat kan! 🎄
Download 'm nu!
Ontdek ons Stressvrije Kerst e-book – jouw ultieme gids voor een ontspannen kerstdiner! Met 5 complete kerstmenu’s, handige werkplannen per dagdeel, wijnsuggesties en slimme tips om kerststress te vermijden.
Plus: 10% korting op de bijpassende wijnen van kwaliteitsimporteur QV Select! Mis deze kans niet om van jouw kerst een onvergetelijke en ontspannen feestdag te maken.
Bestel 'm direct!