Weekmenu #42

5x Hollandse stamppot

Hollandse stamppot; dan denk je meteen aan hutspot, boerenkool, stamppot rauwe andijvie en hete bliksem. Echte Hollandse favorieten die iedereen kent en lekker vindt. Zeker als het weer kouder wordt. Je kunt er de hele week mee vullen, zonder dat het verveelt. Welk stamppot recept is jouw grote favoriet? Deze week alles op een rij.

En bij al deze heerlijke Hollandse stamppotten hoeft een glas wijn niet te ontbreken. Uiteraard een bijpassende (daar gaat het om op I Love Food & Wine). Welke? Niet moeilijk, bekijk mijn wijnadvies bij elk stamppot recept.

Want daar gaat het om: mooie wijn-spijscombinaties zorgen voor net dat stukje extra, voor meer happyness aan tafel. 

MAANDAG

Op Meatless Monday starten we met een rauwe andijviestamppot met Hollandse geitenkaas en kerstomaatjes. Je mist het vlees niet! Wel zin in een klassieker: maak dan andijviestamppot met kleine gehaktballetjes. Dit is ook een aanrader.

Andijviestamppot met kerstomaat Inge
Andijviestamppot met kerstomaat

DINSDAG

Op dinsdag maken we boerenkool met een twist. Je voegt Hollandse bruine bonen toe. En je gaat roeren in plaats van stampen. Rookworst erbij en klaar is Kees. Staat in 30 minuten op tafel.

Boerenkool en bonen in een pannetje met rookworst
Boerenkool met bonen en worst

WOENSDAG

Woensdag, gehaktdag. We zetten ‘kippenvinken met stamppot van warmoes’ op het menu. Eerst maak je zelf gevulde kippenvinken met kippengehakt. Voor de stamppot gebruik je warmoes, oftewel snijbiet. Een zogenaamde ‘vergeten groente’. Je kunt dit heel goed vervangen door spinazie. Recept uit het kookboek Winterkost!

Warmoes met vinken
Kippenvinken met stamppotje van warmoes

DONDERDAG

Op donderdag een budgetrecept: hete bliksem. Dit is een oud-Hollandse stamppot, gemaakt met aardappelen en appels. Erbij: heerlijke pittige speklapjes. Makkelijk om te maken. In 25 minuten op tafel.

Hete bliksem met mosterd speklapje
Hete bliksem met mosterd speklapje

VRIJDAG

In het weekend maken we nog zo’n oud-Hollandse klassieker: Leidse hutspot met klapstuk. Hier heb je wat meer tijd voor nodig, want de klapstuk moet lang worden gestoofd. En…, snijd wortel en uien zelf met de hand. Dat maakt de hutspot nog véél lekkerder.

Leidse Hutspot met klapstuk uit Kookboek Nederland
Leidse hutspot met klapstuk

 

KLIK OP DE LINKJES VOOR HET BIJBEHORENDE RECEPT!

Weekmenu 42 2019 Doordeweekse StamppotZin in nog meer heerlijke stamppotten? Hier vind je er nog vijf

 

 

 

BEWAAR DIT VERRASSEND WEEKMENU MET  5 HOLLANDSE STAMPPOTTEN OP PINTEREST!

Wil je het weekmenu opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Weekmenu Hollandse stamppot. Koud weer vraagt om hartverwarmende stamppot. Comfortfood dat iedereen lekker vindt. Van boerenkool, hutspot en hete bliksem tot een vegetarische rauwe andijviestamppot met Hollandse geitenkaas. Allemaal heerlijke Hollandse favorieten. #Hollandse kost #comfortfood #winter #doordeweeks