Hollandse stamppot; dan denk je meteen aan hutspot, boerenkool, stamppot rauwe andijvie en hete bliksem. Echte Hollandse favorieten die iedereen kent en lekker vindt. Zeker als het weer kouder wordt. Je kunt er de hele week mee vullen, zonder dat het verveelt. Welk stamppot recept is jouw grote favoriet? Deze week alles op een rij.
En bij al deze heerlijke Hollandse stamppotten hoeft een glas wijn niet te ontbreken. Uiteraard een bijpassende (daar gaat het om op I Love Food & Wine). Welke? Niet moeilijk, bekijk mijn wijnadvies bij elk stamppot recept.
Want daar gaat het om: mooie wijn-spijscombinaties zorgen voor net dat stukje extra, voor meer happyness aan tafel.
Op dinsdag maken we boerenkool met een twist. Je voegt Hollandse bruine bonen toe. En je gaat roeren in plaats van stampen. Rookworst erbij en klaar is Kees. Staat in 30 minuten op tafel.
Woensdag, gehaktdag. We zetten ‘kippenvinken met stamppot van warmoes’ op het menu. Eerst maak je zelf gevulde kippenvinken met kippengehakt. Voor de stamppot gebruik je warmoes, oftewel snijbiet. Een zogenaamde ‘vergeten groente’. Je kunt dit heel goed vervangen door spinazie. Recept uit het kookboek Winterkost!
Op donderdag een budgetrecept: hete bliksem. Dit is een oud-Hollandse stamppot, gemaakt met aardappelen en appels. Erbij: heerlijke pittige speklapjes. Makkelijk om te maken. In 25 minuten op tafel.
In het weekend maken we nog zo’n oud-Hollandse klassieker: Leidse hutspot met klapstuk. Hier heb je wat meer tijd voor nodig, want de klapstuk moet lang worden gestoofd. En…, snijd wortel en uien zelf met de hand. Dat maakt de hutspot nog véél lekkerder.
Geef een reactie