Op zoek naar inspiratie voor de komende week? Staat gezond(er) eten ook op jouw to-do lijstje? Een geweldige manier om dat te doen is door meer groenten te eten. Met deze vijf voedzame herfstgroenten ben je al goed op weg! Ze zitten boordevol vitaminen en mineralen. Daarom hebben we een weekmenu samengesteld waarin gezonde herfstgroenten de hoofdrol spelen. En nog beter: alle recepten zijn vegetarisch. Eet smakelijk!
Welke wijn bij herfstgroenten?
Een goed glas wijn maakt een maaltijd helemaal af. Bij deze gezonde herfstgroenten past een mooie rode wijn perfect. Welke? Kijk bij elk recept voor een bijpassend wijnadvies of lees mijn artikel Welke wijn bij groenten?

MAANDAG: WORTEL
Wortels zijn ontzettend gezond. Ze zitten vol met vitamine C en het B-complex (B1, B2 en B6), wat belangrijk is voor een sterk immuunsysteem, een goed werkend zenuwstelsel, een gezonde spijsvertering en een optimale hormoonbalans. Bovendien bevatten wortels pro-vitamine A (bètacaroteen), wat bijdraagt aan een goed zicht. Tijd om wortels op het menu te zetten! Probeer deze hartige plaatpizza met verschillende soorten wortel en brie. Serveer met een frisse groene salade en je hebt een heerlijke vegetarische maaltijd in een handomdraai.

DINSDAG: PREI
De lekkerste prei eet je in de herfst- en wintermaanden. Prei, een lid van de uienfamilie, bevat veel vezels en voedingsstoffen, vooral in het donkergroene deel. Geniet van deze snelle pasta met een romige saus van prei en mascarpone. Perfect voor 2 à 3 personen, afhankelijk van de eetlust!

WOENSDAG: POMPOEN
Pompoen is niet alleen lekker, maar zit ook(net als wortels) boordevol bètacaroteen, een voorloper van vitamine A, wat goed is voor je ogen en huid. Wat dacht je van deze gemakkelijke pompoencurry met kikkererwten en spinazie? Een smaakvolle en vegetarische maaltijd voor 2 personen.

DONDERDAG: SPRUITJES
Groene groenten zoals spinazie, broccoli en boerenkool staan niet voor niets op nummer 1 op de gezondheidslijst, en spruitjes horen daar ook bij. Ze bevatten maar liefst drie keer zoveel vitamine C als sinaasappels en zijn rijk aan B-vitaminen, ijzer, magnesium, kalium, foliumzuur en vezels. Deze unieke spruitjesstamppot met geroosterde spruitjes en frisse druiven is heerlijk. Knapperige pecannoten en zoute vegan feta maken het gerecht helemaal af. Recept van Janneke Vreugdenhil uit de Veganbijbel.

VRIJDAG: RODE BIETEN
Rode bieten zitten vol vitamine A en C en bevatten waardevolle mineralen zoals ijzer, kalium en magnesium. Deze kruidige maaltijdsoep combineert rode biet met wortel en een vleugje sinaasappel voor extra vitamine C. Serveer hem lekker heet met een snee volkorenbrood voor een volwaardige maaltijd.

KLIK OP DE LINKJES VOOR HET BIJBEHORENDE RECEPT!
Dit menu biedt je een week vol gezonde, herfstige gerechten. Geniet van de heerlijke smaken en de boost aan vitamines die deze groenten je geven!
Meer recepten met herfstgroenten? Kijk ook hier.

Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!
Download 'm nu!
Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.
Download 'm direct!