Weekmenu #1

5x gezonde favorieten uit 2021, allemaal even lekker

De feestdagen zijn weer achter de rug. Na zo’n maand van ongebreideld bourgondisch genieten (ik was ook nog twee weken in Malaga waar de cocktails en tapas hoogtij vierden), wordt het weer tijd om ‘gezond’ te gaan doen. Dit jaar doe ik mee aan de trend ‘dry january’ en daarnaast ga ik zoveel mogelijk LEKKER & GEZOND leven. Wat houdt dat in? Elke dag bewegen, geen alcohol (tenminste als het niet anders kan, gezien proeverijen die ik professioneel moet doen) en gezond eten.

Gezond eten; hoe doe je dat dan?  

Ik denk aan verschillende mogelijkheden: periodiek vasten, koolhydraatarm eten of jezelf een gezonde (mediterrane ) levensstijl aanmeten zoals Pascale Naessens doet en de zusjes Janssen. In ieder geval met slanke en gezonde recepten moet je ervoor zorgen dat je minder calorieën binnenkrijgt dan gewoonlijk. Maar gezond eten is meer dan alleen calorieën tellen. Zorg voor een dagelijkse dagpatroon met méér groente en fruit (eventueel vegan), meer vezels, minder  (of geen) suiker, beperking van vet en zomin mogelijk alcohol.

 En dan meer te bewegen, hoe gaan we dat aanpakken? Ook dat blijft best lastig in deze corona-lockdown. We kunnen niet naar de sportschool, dus moet het op een andere manier. Elke dag een wandeling in de frisse lucht met als doel die 10.000 stappen halen (best moeilijk hoor!). Verder pak ik de fiets in plaats van de auto, pak de trap in plaats van de lift, en volg ik online mijn sportactiviteiten.

 Dus…, de komende week starten we met mijn ‘lekker gezonde’ favorieten uit 2021. Doe je ook mee? En de hele maand januari houden we het thema LEKKER GEZOND hoog in het vaandel, ook op I Love Food & Wine.

 

MAANDAG

Op Meatless Monday starten we deze gezond-eten-marathon met een heerlijk recept uit de Indische keuken: tahoe telor. (omelet met tahoe en ketjapsaus). Een recept afkomstig uit het kookboek Boekoe Kita. Dit gerecht levert maar 311 calorieën p.p. Serveer met wat zilvervliesrijst (ipv witte rijst) om het nog ‘gezonder’ te maken. Want dat zorgt voor extra vezels en die zorgen voor een goede darmwerking.

 

Tahoe telor (indische omelet met tahoe en ketjapsaus) uit het kookboek Boekoe kita van Mirjam van der Rijst
Tahoe telor (Indische omelet met tahoe en ketjapsaus)

DINSDAG

Op dinsdag kiezen we voor een pasta ‘light’ gerecht met lekker veel groenten: spaghetti met andijvie. Olijven, Spaanse peper en pijnboompitten zorgen voor de Italiaanse smaak. Bovendien is dit gerecht vegan! Staat in 25 minuten op tafel. Levert maar 380 calorieën per persoon.  En dat is heel weinig voor een pastagerecht.

Spaghetti met andijvie uit het kookboek Vegetalia van Luna Trapani
Vegan spaghetti met andijvie en olijven

WOENSDAG

Op woensdag zetten we iets van onze favoriete kookboekenschrijfster Pascale Naessens op het menu: kaasschnitzel van halloumi op een bedje van spinazie. Zij is de koningin van de koolhydraatarme gerechten die ook nog eens eenvoudig, snel en altijd smaakvol zijn. En dat geldt dus ook voor deze overheerlijke kaasschnitzel. (Let op: recept voor 2 personen!)
Benieuwd naar meer koolhydraatarme recepten van haar hand. Kijk dan nog even naar mijn weekmenu Slank & Gezond van Pascale Naessens.

Kaas schnitzel: Gepaneerde halloumi met sesamzaad met spinazie van Pascale Naessens. Uit het kookboek Nog eenvoudiger 2
Gepaneerde halloumi met sesamzaad met spinazie 

DONDERDAG

Een lekker hartverwarmend stoofgerecht is altijd iets om naar uit te kijken, zeker als het koud is buiten. Wat dacht je van deze fantastische vegetarische tajine met pompoen en kikkererwten. Je bent er iets langer mee bezig, maar het resultaat is verrukkelijk en niet te vergeten calorie-arm. Per persoon bevat dit gerecht slechts 293 calorieën (zonder rijst of couscous). Portie couscous erbij? 1 opscheplepel gekookte couscous levert slechts 76 calorieën extra.

Tajine met kikkererwten en pompoen
Marokkaanse tajine met pompoen

VRIJDAG

Voor het weekend maken we de slanke zalm met hazelnootpesto van de dames Janssen. Ook dit gerecht is koolhydraatarm. Bovendien zorgt vette vis, zoals de zalm, voor de omega 3-vetzuren in je weekmenu. Deze gezonde vetten zorgen o.a. voor een goed werkend brein, en beschermen tegen hart- en vaatziekten.
Levert per persoon 533 calorieën (zonder gebakken krieltjes!). Wil je het dus helemaal koolhydraatarm houden. Serveer er dan bloemkoolrijst bij. Ook heel lekker! Maar ook zonder krieltjes of rijst is dit gerecht zeker aan te bevelen.

Zalm met haricots verts en hazelnootpesto uit Mooi Mediterraan van Jansen & Jansen
Zalm met haricots verts en hazelnootpesto

 

GEÏNSPIREERD GERAAKT? GA JIJ OOK ZO’N ‘GEZONDE’ MAAND INLASSEN? LET ME KNOW!!! (onderaan deze pagina!)

 

Weekmenu 1 Slank en gezondNog meer een slanke recepten nodig? Hier vind je er nog vijf.

 

 

 

 

BEWAAR DIT WEEKMENU MET 5X LEKKER GEZOND ETEN OP PINTEREST!

Wil je het weekmenu met gezond eten opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Gezond eten, maar bovenal héél lekker; dat zijn deze 5 gezonde gerechten. Van slank en koolhydraatarm tot vegetarisch en vegan. Maak je keus of doe gewoon mee de hele week. Alles onder de 533 calorieën. Maar altijd met veel groenten. #slank #calorie-arm #gezond #afvallen #gewichtverlies #gezond

 

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.