Wat gaan we eten de komende week? Andijvie, die knapperige en licht bittere wintergroente, verdient een plekje in je weekmenu. Deze gezonde Hollandse klassieker is niet alleen een favoriet in stamppot, maar verrast ook in frisse salades, romige ovenschotels en zelfs in een pittige wokschotel. Laat je inspireren door onze heerlijke andijvie recepten en ontdek hoe dit groene goud je bord – en je smaakpapillen – kan veroveren. Welke variant ga jij proberen?
Andijvie is niet alleen veelzijdig en smaakvol, maar ook een van de gezondste wintergroenten die je kunt eten. Hier zijn de belangrijkste gezondheidsvoordelen:
- Boordevol vitamines: Andijvie zit vol vitamine A (goed voor je ogen en huid) en vitamine K (belangrijk voor sterke botten en een goede bloedstolling). Daarnaast bevat het ook vitamine C, wat je immuunsysteem ondersteunt.
- Rijk aan mineralen: Het is een goede bron van kalium, wat helpt bij het reguleren van je bloeddruk. Ook bevat het calcium en magnesium voor sterke botten en spieren.
- Laag in calorieën: Met slechts ongeveer 15 calorieën per 100 gram is andijvie perfect voor wie gezond en licht wil eten.
- Vezelrijk: De vezels in andijvie bevorderen een gezonde spijsvertering en geven je een verzadigd gevoel.
- Antioxidanten: De bittere stoffen in andijvie zijn krachtige antioxidanten, die je lichaam helpen beschermen tegen schadelijke vrije radicalen.
Welke wijn bij andijvie recepten?
Bij al die heerlijke gerechten mag een glas wijn niet ontbreken. Welke? Klik op de link van het recept.
Andijvie recepten: het overzicht
Snel en slank spaghetti gerecht met geroerbakte andijvie, groene olijven en zoete rozijnen. Op z’n Italiaans heet dit Spaghetti con scarola. Onverwacht aantrekkelijk VEGAN pastagerecht waarin je vis of vlees niet mist.
Zoals je ziet; andijvie is populair in Italië! Dit recept is afkomstig van collega blogster Francesca van Berk van Francescakookt.nl. Zij kreeg het deze lasagne voorgeschoteld in een beroemd Italiaans restaurant en maakte daar haar eigen variatie op.
Andijviestamppot met rauwe andijvie: mijn moeder maakte dit regelmatig. Dit klassieke recept is afkomstig uit foodmagazine Delicious. Vooral die gehaktballetjes maken het tot een toprecept.
In dit recept combineer je andijvie niet met aardappelen maar met graan. Met gierst maak je een romige andijvieschotel. Vooral de topping met gebakken paddenstoelen, rode ui en romige blauwe kaas zorgen voor afwisseling in smaak.
Rauwe andijviestamppot met gehakt is een echte klassieker. Maar wist je dat deze stamppot ook goed kunt combineren met vis. Voor rode poon moet je wel even naar de visboer. Maar je kunt het ook heel goed vervangen door een stukje kabeljauw. Echt het proberen waard!
KLIK OP DE LINKJES VOOR HET BIJBEHORENDE RECEPT!
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Zorgeloze kerst zonder stress? Dat kan! 🎄
Download 'm nu!
Ontdek ons Stressvrije Kerst e-book – jouw ultieme gids voor een ontspannen kerstdiner! Met 5 complete kerstmenu’s, handige werkplannen per dagdeel, wijnsuggesties en slimme tips om kerststress te vermijden.
Plus: 10% korting op de bijpassende wijnen van kwaliteitsimporteur QV Select! Mis deze kans niet om van jouw kerst een onvergetelijke en ontspannen feestdag te maken.
Bestel 'm direct!