Weekmenu #47

5x de lekkerste andijvie recepten

Kan je niet wachten met koken? Scroll direct naar het recept

Wat gaan we eten de komende week? Andijvie, die knapperige en licht bittere wintergroente, verdient een plekje in je weekmenu. Deze gezonde Hollandse klassieker is niet alleen een favoriet in stamppot, maar verrast ook in frisse salades, romige ovenschotels en zelfs in een pittige wokschotel. Laat je inspireren door onze heerlijke andijvie recepten en ontdek hoe dit groene goud je bord – en je smaakpapillen – kan veroveren. Welke variant ga jij proberen?

Andijvie is niet alleen veelzijdig en smaakvol, maar ook een van de gezondste wintergroenten die je kunt eten. Hier zijn de belangrijkste gezondheidsvoordelen:

  • Boordevol vitamines: Andijvie zit vol vitamine A (goed voor je ogen en huid) en vitamine K (belangrijk voor sterke botten en een goede bloedstolling). Daarnaast bevat het ook vitamine C, wat je immuunsysteem ondersteunt.
  • Rijk aan mineralen: Het is een goede bron van kalium, wat helpt bij het reguleren van je bloeddruk. Ook bevat het calcium en magnesium voor sterke botten en spieren.
  • Laag in calorieën: Met slechts ongeveer 15 calorieën per 100 gram is andijvie perfect voor wie gezond en licht wil eten.
  • Vezelrijk: De vezels in andijvie bevorderen een gezonde spijsvertering en geven je een verzadigd gevoel.
  • Antioxidanten: De bittere stoffen in andijvie zijn krachtige antioxidanten, die je lichaam helpen beschermen tegen schadelijke vrije radicalen.

Welke wijn bij andijvie recepten?

Bij al die heerlijke gerechten mag een glas wijn niet ontbreken. Welke? Klik op de link van het recept.

 

Andijvie recepten: het overzicht

 

Snel en slank spaghetti gerecht met geroerbakte andijvie, groene olijven en zoete rozijnen. Op z’n Italiaans heet dit Spaghetti con scarola. Onverwacht aantrekkelijk VEGAN pastagerecht waarin je vis of vlees niet mist.

Pasta met andijvie uit het kookboek Vegetalia van Luna Trapani
Vegan spaghetti met andijvie en olijven

 

Zoals je ziet; andijvie is populair in Italië! Dit recept is afkomstig van collega blogster Francesca van Berk van Francescakookt.nl. Zij kreeg het deze lasagne voorgeschoteld in een beroemd Italiaans restaurant en maakte daar haar eigen variatie op.

 

 

Lasagne van andijvie en gehakt
Lasagne van andijvie en gehakt

 

Andijviestamppot met rauwe andijvie: mijn moeder maakte dit regelmatig. Dit klassieke recept is afkomstig uit foodmagazine Delicious. Vooral die gehaktballetjes maken het tot een toprecept.

Andijviestamppot met gehaktb
Andijviestamppot met gehaktballetjes

 

In dit recept combineer je andijvie niet met aardappelen maar met graan. Met gierst maak je een romige andijvieschotel. Vooral de topping met gebakken paddenstoelen, rode ui en romige blauwe kaas zorgen voor afwisseling in smaak.

Andijvie-gierstschotel met shiitake en blauwe kaas
Andijvie-gierstschotel met shiitake en blauwe kaas

 

Rauwe andijviestamppot met gehakt is een echte klassieker. Maar wist je dat deze stamppot ook goed kunt combineren met vis. Voor rode poon moet je wel even naar de visboer. Maar je kunt het ook heel goed vervangen door een stukje kabeljauw. Echt het proberen waard!

 

Andijviestamppotje met rode poon
Andijviestamppotje met rode poon

KLIK OP DE LINKJES VOOR HET BIJBEHORENDE RECEPT!

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief. 

 

Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!

Download 'm nu!

Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.

Download 'm direct!

Over Jolande Vos

Eigenaar en auteur ilovefoodwine.nl

Jolande is een echte foodie, en iemand die alles weet over Wijn & Spijs. Of anders gezegd: ‘Welke wijn past bij welk gerecht’? Zij is in feite de sommelier voor thuis. Sinds jaar en dag is zij bezig met de lekkerste recepten, kookboeken, wijnen en de beste restaurants te selecteren. Deze gastronomische info deelt ze hier. Haar website is uitgegroeid van een receptenblog naar een culinair platform. En via de receptenfilter kom je vast iets tegen dat past bij jouw smaak. Heb je vragen? Mail me!

Interesse gewekt?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen. Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties?

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *