Weekmenu #4

5x culinaire inspiratie van foodie Janneke Vrij

Wat gaan we eten volgende week? Dat antwoord komt deze week van foodie Janneke Vrij. Janneke heeft al jarenlang een passie voor lekker eten en drinken. Na een koks- en wijnopleiding bij de Academie voor Gastronomie in 2018 heeft ze recent de cursus food journalistiek bij Fontys in samenwerking met Elle Eten afgerond. Voor I Love Food & Wine duikt ze vanaf nu regelmatig in de kookboeken om hier recensies over te schrijven. Deze week haar culinaire inspiratie voor de komende week.

Hoe gaat Janneke te werk?

Janneke Vrij aan het koken
Janneke in de keuken

Op vrijdag maakt ze het liefst al haar boodschappenlijstje voor de hele week. Zaterdag vroeg maakt ze een rondje over de Rotterdamse markt langs haar favoriete kramen voor groente, vis en andere lekkernijen. En als het even lukt op zondag al de keuken in om de week enigszins voor te bereiden. Voor dit favoriete weekmenu ging ze grasduinen in het receptenarchief van I Love Food & Wine. Voor de komende week raadt zij deze 5 overheerlijke gerechten aan die ze met veel plezier op haar eigen keukentafel heeft gezet.

En, heb je zin in een glas wijn bij je eten? Bij elk gerecht vind je een bijpassend advies. Want daar gaat het om op I Love Food & Wine: mooie wijn-spijscombinaties zorgen voor mooie momenten aan tafel

Maandag  shakshuka met feta

Dit vegetarische eenpansgerecht is favoriet binnen ons gezin. Deze versie van sterren chef Sergio Herman is goed van tevoren voor te bereiden en één en al smaak! Wij eten het met Turks brood en een volle (Turkse) yoghurt met geroosterde pistachenoten en granaatappelpitjes. Smullen op de eerste dag van de week.

Shakshuka met feta
Shakshuka van Sergio Herman

Dinsdag geschnetzeltes (kip in roomsaus)

Dit succes-gerecht maak ik (Janneke) al dertig jaar en daarom is het extra leuk dit terug te vinden tussen de recepten van I Love Food & Wine. Dit Zwitserse gerecht wordt van oorsprong gemaakt met kalfsvlees maar deze variant met kip is werkelijk om te smullen. De ragout is een zachte, romige en meer dan smaakvolle saus. Tip: Voor wat extra umami breng je de saus op smaak met een scheutje ketjap manis.

Geschnetzeltes
Geschnetzelte: Kipreepjes in roomsaus

Woensdag  Mexicaanse taco stoofvlees

Het vlees voor dit gerecht is op zondag al gestoofd en zodoende nu nog lekkerder. Varieer dit gerecht eens met de blauwe mais tortilla’s van La Morena. Mais is er in vele kleuren naast geel en blauw ook groen, rood en zwart.

Tacos de Suadera uit het kookboek Comida Mexicana van Rosa Cienfuegos
Mexicaanse tacos de Suadera

Donderdag  zalm met sticky tamarinde

Minimaal één keer per week staat er vis op het menu. Vanavond zalm, een ‘vette’ vis die o.a. gunstige vetzuren (omega 3) bevat en hiermee beschermen tegen hart- en vaatziekten. Dit gerecht van zalm met een Aziatische twist, is zo lekker. Met een beetje gebakken rijst en een salade met mango, cashewnoten en een Aziatische dressing en iedereen geniet!

Zalm met tamarindesaus
Zalm met sticky tamarindesaus

Vrijdag  Thaise groene curry

Het weekend staat voor de boeg en dan kies ik voor deze niet al te ingewikkelde curry. Janneke: ‘Als ik aan het einde van de week nog tijd en energie over heb, bak ik het liefst zelf naan. Dit is extra lekker bij deze curry. En anders zijn er genoeg kant-en-klare varianten te vinden in de supermarkt.’ Staat in 30 minuten op tafel!

Thaise groene curry met garnalen
Thaise groene curry met garnalen

 

KLIK OP DE LINKJES VOOR HET BIJBEHORENDE RECEPT!

 

Weekmenu 17 Wereldgerechten

Meer culinaire inspiratie nodig, en benieuwd naar mijn persoonlijke favorieten? Dit zijn ook aanraders.

 

Benieuwd geworden naar nog meer culinaire inspiratie? Dit is mijn e-book met Wereldgerechten

Wereldse Smaken, Wereldse Wijnen is een smaakvol e-book van 64 pagina’s. Met 18 wereldgerechten om nooit te vergeten, 19 icoonwijnen en 23 culinaire hotspots. Download voor slechts € 5,-

E-book Wereldse Smaken, Wereldse Wijnen