Ben jij ook een fan van onze tv-kok Yvette van Boven. Ik wel, vooral haar kookboeken HOMEMADE zijn favoriet hier in huis. Ook geniet ik wekelijks van haar column met meestal twee Yvette van Boven recepten in Volkskrantmagazine.
Dit jaar is zij uitgenodigd door het Nationaal Comité 4 & 5 mei (vanwege de pandemie) om het recept voor de ‘vrijheidssoep’ te ontwikkelen. Een soep die je maakt op 5 mei en uitdeelt aan buren, vrienden of familie. Ze maakte een goedgevulde lentechowder voor aanstaande woensdag, bevrijdingsdag. Dus deze week een ode aan Yvette, met het recept voor aanstaande woensdag, als extraatje, op deze pagina. Ik ga hem zelf ook maken!
Bij deze gerechten hoort vanzelfsprekend een goed glas wijn. Uiteraard een bijpassende (daar gaat het om op I Love Food & Wine). Welke? Niet moeilijk, bekijk mijn wijnadvies bij elk recept.
Want daar gaat het om: mooie wijn-spijscombinaties zorgen voor net dat stukje extra, voor meer happyness aan tafel.
MAANDAG
Op Meatless Monday maken we haar geroosterde aubergine met burrata. Een hemels gerecht, zoals zij zelf zegt. En dat vinden wij ook. Oorspronkelijk een voorgerecht, maar met 2 halve aubergines p.p.(ipv 1) en wat zilvervliesrijst erbij, is het als hoofdgerecht ook een feest.
DINSDAG
Voor dinsdag staat haar simpele Risotto uit de oven op het menu. Braadworst maakt deze risotto lekker pittig. Heel makkelijk om te maken: even snijden, alles aanbakken, door elkaar roeren en de oven doet de rest.
WOENSDAG
Woensdag is het 5 mei; dan staat haar ‘bevrijdingssoep’ op het programma. Je vindt het recept onderaan deze pagina. Het is een romige soep boordevol lentegroenten.
Ander idee: maak deze hartverwarmende Ierse uiensoep uit haar kookboek Home Sweet Home; ook een fantastische maaltijdsoep die iedereen lekker vindt.
DONDERDAG
Eveneens uit haar Ierse koker: de shepherd’s pie van haar moeder! Een overheerlijke ovenschotel met gehakt die eigenlijk cottage pie zou moeten heten. Waarom? Lees haar uitleg bij het recept.
VRIJDAG
Heb je meer tijd dit weekend, maak dan eens haar zogenaamde ‘kerstporchetta’. Je bent er even mee bezig, maar dan heb je ook wat. Het is een super-rollade gemaakt van buikspek. Normaal gesproken voor 8 tot 10 personen. Maar je kunt natuurlijk ook de andere helft invriezen.
KLIK OP DE LINKJES VOOR HET BIJBEHORENDE RECEPT!
Bevrijdingssoep van Yvette van Boven
Ingredienten
- 4 eetlepels olijfolie
- 150 gram prei in ringen
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 1 eetlepel kerriepoeder
- 300 gram bloemkoolrijst
- 200 gram vastkokende aardappel in blokjes
- 1 blikje kokosmelk 400 gram
- 750 ml groentebouillon
- 150 gram doperwten
- 300 gram bladspinazie
- 150 gram kleine broccoliroosjes
- 3 bosui in ringetjes
- zout versgemalen peper
Bereiding
- Verhit de olie in een grote pan en fruit daarin op middelhoog vuur de prei, knoflook en kerriepoeder tot de prei glazig is. Roer de bloemkoolrijst en aardappelblokjes erdoor en zet ze even aan. Blus af met de kokosmelk, breng aan de kook en giet de bouillon erbij. Laat de soep nu, zonder deksel, 20 minuten zacht koken.
- Voeg toe doperwten, spinazie en broccoli en kook dit ca. 6 minuten mee. Roer de bosui erdoor. Breng op smaak met zout en peper.
Zin in nog meer ovengerechten? Hier vind je er meer!
BEWAAR DEZE YVETTE VAN BOVEN –SPECIAL OP PINTEREST!
Wil je het weekmenu opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.
Zorgeloze kerst zonder stress? Dat kan! 🎄
Download 'm nu!
Ontdek ons Stressvrije Kerst e-book – jouw ultieme gids voor een ontspannen kerstdiner! Met 5 complete kerstmenu’s, handige werkplannen per dagdeel, wijnsuggesties en slimme tips om kerststress te vermijden.
Plus: 10% korting op de bijpassende wijnen van kwaliteitsimporteur QV Select! Mis deze kans niet om van jouw kerst een onvergetelijke en ontspannen feestdag te maken.
Bestel 'm direct!