Weekmenu #18

5 x Home Made met Yvette van Boven

Ben jij ook een fan van onze tv-kok Yvette van Boven. Ik wel, vooral haar kookboeken HOMEMADE zijn favoriet hier in huis. Ook geniet ik wekelijks van haar column met meestal twee Yvette van Boven recepten in Volkskrantmagazine.
Dit jaar is zij uitgenodigd door het Nationaal Comité 4 & 5 mei (vanwege de pandemie) om het recept voor de ‘vrijheidssoep’ te ontwikkelen. Een soep die je maakt op 5 mei en uitdeelt aan buren, vrienden of familie. Ze maakte een goedgevulde lentechowder voor aanstaande woensdag, bevrijdingsdag. Dus deze week een ode aan Yvette, met het recept voor aanstaande woensdag, als extraatje, op deze pagina. Ik ga hem zelf ook maken!

Bij deze gerechten hoort vanzelfsprekend  een goed glas wijn. Uiteraard een bijpassende (daar gaat het om op I Love Food & Wine). Welke? Niet moeilijk, bekijk mijn wijnadvies bij elk recept.

Want daar gaat het om: mooie wijn-spijscombinaties zorgen voor net dat stukje extra, voor meer happyness aan tafel. 

MAANDAG

Op Meatless Monday maken we haar geroosterde aubergine met burrata. Een hemels gerecht, zoals zij zelf zegt. En dat vinden wij ook. Oorspronkelijk een voorgerecht, maar met 2 halve aubergines p.p.(ipv 1) en wat zilvervliesrijst erbij, is het als hoofdgerecht ook een feest.

Geroosterde aubergine van Yvette
Geroosterde aubergine met burrata uit de oven van Yvette

DINSDAG

Voor dinsdag staat haar simpele Risotto uit de oven op het menu. Braadworst maakt deze risotto lekker pittig. Heel makkelijk om te maken: even snijden, alles aanbakken, door elkaar roeren en de oven doet de rest.

Risotto met worst en paprika van Yvette van Boven uit Homemade
Risotto met worst en paprika

WOENSDAG

Woensdag is het 5 mei; dan staat haar ‘bevrijdingssoep’ op het programma. Je vindt het recept onderaan deze pagina. Het is een romige soep boordevol lentegroenten.
Ander idee: maak deze hartverwarmende Ierse uiensoep uit haar kookboek Home Sweet Home; ook een fantastische maaltijdsoep die iedereen lekker vindt.

Uiensoep met Guinness liggend
Uiensoep met Guinness uit het kookboek Home Sweet Home van Yvette van Boven

DONDERDAG

Eveneens uit haar Ierse koker: de shepherd’s pie van haar moeder! Een overheerlijke ovenschotel met gehakt die eigenlijk cottage pie zou moeten heten. Waarom? Lees haar uitleg bij het recept.

Shepherds pie van Yvette
Shepherd’s pie van Yvette van Boven met rundergehakt

 

VRIJDAG

Heb je meer tijd dit weekend, maak dan eens haar zogenaamde ‘kerstporchetta’. Je bent er even mee bezig, maar dan heb je ook wat. Het is een super-rollade gemaakt van buikspek. Normaal gesproken voor 8 tot 10 personen. Maar je kunt natuurlijk ook de andere helft invriezen.

Kerstporchetta
Porchetta van Yvette van Boven

KLIK OP DE LINKJES VOOR HET BIJBEHORENDE RECEPT!

 

Bevrijdingssoep Yvette van Boven

Bevrijdingssoep van Yvette van Boven

Bereiding: 40 minuten
Heerlijke lentechowder; een maaltijdsoep boordevol groenten, speciaal ontwikkeld voor 5 mei.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 4 eetlepels olijfolie
  • 150 gram prei in ringen
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • 300 gram bloemkoolrijst
  • 200 gram vastkokende aardappel in blokjes
  • 1 blikje kokosmelk 400 gram
  • 750 ml groentebouillon
  • 150 gram doperwten
  • 300 gram bladspinazie
  • 150 gram kleine broccoliroosjes
  • 3 bosui in ringetjes
  • zout versgemalen peper

Bereiding
 

  • Verhit de olie in een grote pan en fruit daarin o middelhoog vuur de prei, knoflook en kerriepoeder tot de prei glazig is. Roer de bloemkoolrijst en aardappelblokjes erdoor en zet ze even aan. Blus af met de kokosmelk, breng aan de kook en giet de bouillon erbij. Laat de soep nu, zonder deksel, 20 minuten zacht koken.
  • Voeg toe doperwten, spinazie en broccoli en kook dit ca. 6 minuten mee. Roer de bosui erdoor. Breng op smaak met zout en peper.

 

Weekmenu 6 Uit de ovenZin in nog meer ovengerechten? Hier vind je er meer!

 

 

 

BEWAAR DEZE YVETTE VAN BOVEN –SPECIAL OP PINTEREST!

Wil je het weekmenu opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Weekmenu met 5 favoriete gerechten van de hand van onze Nederlandse tv-kok Yvette van Boven. Van shepherd’s pie van haar moeder tot risotto uit de oven, Ierse uiensoep en porchetta. Met als extraatje: bevrijdingssoep 2021. Een maaltijdsoep boordevol groenten.  Recepten nodig? Ga naar de website. #Yvette van Boven #Ierland #ierserecepten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept