Weekmenu #52

11x toppers van 2020

Kerst is weer achter de rug…, het einde van 2020 komt in zicht. Ik kijk nog even over mijn schouder naar het afgelopen jaar: wat waren mijn persoonlijke toppers 2020 (11 stuks!) op I Love Food & Wine? Ik zet ze even op mijn rijtje om deze week nogmaals op tafel te zetten. Benieuwd? Wat zou jouw keus zijn? Laat het mij weten, onderaan dit artikel!

Natuurlijk bij al deze toppers 2020 hoort ook een bijpassend wijnadvies (zie het recept). Want daar gaat het om: mooie wijn-spijscombinaties zorgen voor nog meer mooie momenten aan tafel. 

STEAK TARTARE MET GAMBA

‘Surf & Turf’-recept uit het kookboek Avocado van Carla de Graef. Zij combineert de steak tartare met avocado en gamba.

Steak tartare met avocado en gamba uit het kookboek avocado van Carla de Graef
Steak tartare met avocado en gamba

TANDOORI BLOEMKOOL MET LINZENRIJST

Uit het kookboek ‘Veggie in 30 minuten’ komt deze Tandoori bloemkool met linzenrijst. Dit recept illustreert de buitengewone kwaliteit van dit verrassende kookboek. Echt een vegetarisch toppertje! Bovendien simpel om te maken.

Tandoori bloemkool met linzenrijst
Tandoori bloemkool met linzenrijst

INDIASE BUTTERCHICKEN

Klassieker uit de Indiase keuken: butterchicken. Dit eenvoudige recept komt uit het kookboek ‘De wereld thuis’ van Mascha Lammes en Ronald Giphart, en hij is vanaf nu mijn absolute favoriet.

Butter chicken uit de Wereld Thuis van Ronald Giphart en Mascha Lammes
Butter chicken van Mascha

STROZZAPRETI MET LAMSRAGÙ VAN SERGIO HERMAN

Klinkt ingewikkeld, maar dat is het niet: pasta (strozzapreti) met lamsstoof. Het is een recept van onze driesterren kok Sergio Herman uit zijn allernieuwste kookboek ‘Sobremesa’. Daarin brengt hij een ode aan zijn geliefde eiland Ibiza.

Strozzapreti met lamsragout uit Sobremesa van Sergio Herman
Strozzapreti met lamsragout

 

RENDANG UIT INDOROCK

Uit ‘Indorock’; het kookboek van het jaar, komt deze versie van rendang van Vanja van der Leeden. Aangekleed met haar atjar van rodekool wordt rendang ineens hip & trendy; oftewel rendang 2.0!

Rendang padang uit Indorock van Vanja van de Leeden
Rendang padang

 

WORTELSOUFFLÉ

Uit eigen keuken: wortelsoufflé van eigen hand. Mooie oranje soufflé op basis van wortel. Op smaak gebracht met het kruidenmengsel Baharat. Heerlijk vegetarisch hoofdgerecht.

Wortelsoufflé met baharat
Wortelsoufflé met baharat

 

KIP KETJAP

Ik ben dol op mijn eigen babi ketjap, maar deze supersnelle kip ketjap van zanger Paskal Jakobsen (Blof) mag er ook zijn. Afkomstig uit het kookboek ‘Ruige Kost’.

Kip ketjap uit het kookboek ruige Kost van Paskal Jakobsen en Edwin Vinke
Kip Ketjap van Paskal Jakobsen

 

BOERENKOOLTAART MET CHAMPIGNONS

Echt een quiche voor de winter: vegetarische boerenkooltaart met champignons. Deze taart komt uit het kookboek Vegetarisch voor een prikkie van de Zweedse Hanna Olvenmark. Zij maakt recepten die niet duurder zijn dan € 1,- per persoon.

Boerenkooltaart uit Vegetarisch voor een prikkie van Hanna Olvenmark
Quiche met boerenkool en champignons

PASTA MET KIP EN SALIE

Het basisrecept komt van Ottolenghi: pasta met walnoot, salie en citroen uit het kookboek Plenty More. Eenvoudig en superlekker!!!  Maar met mijn kiphaasjes in pancetta wordt dit recept helemaal subliem.

Pasta met salie, citroen en kip
Pasta met salie, citroen en kip

 

TRENDY FLAMMKUCHEN

Deze snelle versie flammkuchen is van de hand van Janny van de Heijden van Heel Holland Bakt. Gemaakt met kant-en-klaar flammkuchendeeg van Tante Fanny. Gegarandeerd succes!

Flammkuchen uit de Elzas uit het kookboek Ovengerechten van Janny van der Heijden
Flammkuchen uit de Elzas

 

MAALTIJD VISSOEP MET CANNELINIBONEN

Heerlijk gevulde vissoep die het midden houdt tussen een stoofpot en een soep. Recept is afkomstig uit het kookboek De Pescetariër. Zeer eenvoudig om te maken, want alles gaat in één pan.

Maaltijd vissoep met zeewolf en bonen
Maaltijd vissoep met zeewolf en bonen

 

 

KLIK OP DE LINKJES VOOR HET BIJBEHORENDE RECEPT!

Weekmenu 51 het beste van 2019Benieuwd naar de favorieten van 2019?  Kijk hier verder…

 

 

 

BEWAAR DEZE TOPPERS OP PINTEREST!

Wil je deze favoriete gerechten opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

11 culinaire toppers van 2020. Mijn favoriete recepten van 2020 op I Love Food & Wine. Ik houd van comfortfood en veel smaak. Van kip ketjap, boerenkooltaart tot butterchicken en Spaanse vissoep. Met natuurlijk altijd het juiste bijpassende wijnadvies.  #smaakvol #comfortfood #makkelijk