Weekmenu #16

10x fantastische rijstgerechten uit de hele wereld

Ben jij ook een liefhebber van rijst? Dan kun je deze week je hart ophalen. Rijst is een van de meest veelzijdige producten ter wereld. En overal ter wereld maken ze daar weergaloze rijstgerechten van. Maak maar eens een Italiaanse risotto met asperges of een verleidelijke Hawaiiaanse pokébowl. Dit zijn alvast twee suggesties. Voor deze week zet ik 10 geweldige wereldgerechten met rijst op een rijtje: van Portugese kip met piri-prri, Spaanse arroz negro, Amerikaanse gumbo, shakshuka met rode rijst tot Indonisische nasi goreng. 

Bij deze wereldgerechten met rijst hoort vanzelfsprekend  een goed glas wijn. Uiteraard een bijpassende (daar gaat het om op I Love Food & Wine). Welke? Niet moeilijk, bekijk mijn wijnadvies bij elk recept.

Want daar gaat het om: mooie wijn-spijscombinaties zorgen voor net dat stukje extra, voor meer happyness aan tafel. 

 

Risotto uit de oven

Hou je van lekker makkelijk, dan is dit jouw gerecht. In deze Italiaanse risotto met worst hoef je namelijk niet te roeren, die wordt gaar in de oven. Supersimpel recept van Yvette van Boven. Aanrader!

Risotto met worst en paprika van Yvette van Boven uit Homemade
Risotto met worst en paprika

Pokébowl met tonijn

Overheerlijke pokébowl uit de Hawaiiaanse keuken uit het kookboekje Foolproof Vis. Een super populair gerecht om te laten bezorgen, maar zelf maken is nog lekkerder. Bovendien zo klaar. Staat in 30 minuten op tafel.

Pokébowl met tonijn uit het kookboek Foolproof Vis
Pokébowl met tonijn

Shakshuka met rode rijst

Een fantastisch vegetarisch gerecht uit het Midden-Oosten: gezonde shakshuka met rode rijst. Heerlijk met champignons en amandelen. Bovenop de zachtgegaarde eieren à la shakshuka. Een recept van de Britse kookboekenschrijver Hugh Fearnley-Whittingstall uit zijn nieuwste kookboek Eten als de beste.

Shakshuka met rode rijst en champignons uit het kookboek Eten als de beste van Hugh Fearnley-Whittingstall
Shakshuka met rode rijst en champignons

Portugese piri-piri rijst

Op donderdag gaan we voor de Portugese piri-piri rijst met kip. Het is een smeuïg rijstgerecht uit de oven. Qua smaak lijkt het op een paella, maar dan net wat pittiger. Een overheerlijk eenpansgerecht.

Kip met piri piri rijst uit het kookboek Rijst & Co
Kip met piri piri rijst

Zwarte rijst met gamba’s

Zin iets Spaans op het menu: kies voor arroz negro con gamba. Dit is de signature dish van de Spaanse Sandra Alvarez. Hiermee werd zij dagwinnaar tijdens de wedstrijd Master Chef Holland in 2015. De rijst wordt zwart door inktvis-inkt die je kunt kopen bij de visboer. Echt niet moeilijk om te maken, maar OVERHEERLIJK. Aanrader.

Arroz negro: Zwarte rijst met gamba's
Arroz negro: Zwarte rijst met gamba’s

Koreaanse bibimbap

Een traditioneel, maar eenvoudig, rijstgerecht uit Korea: Bibimbap. Weleens van gehoord? Dit is een kom rijst met daarop allerlei groenten en een zacht eitje. De homemade dressing is hier de smaakmaker. Heerlijk! Een vegetarisch recept uit het basisboek Korea!

Koreaanse rijst met groenten
Bibimbap; Koreaanse rijst met groenten

Kedgeree met zalm

Een echte klassieker uit Britse keuken: kedgeree. Overgewaaid uit India, in de tijd dat de Britten er regeerden. Oorspronkelijk een ontbijt, maar met warmgerookte zalm een heerlijk snel hoofdgerecht. Ziet er misschien niet zo mooi uit, maar het is toch een aanrader!

Kedgeree met zalm
Kedgeree met warmgerookte zalm

Spaanse vissoep met rijst

Paella kennen we wel, en deze Spaanse vissoep met rijst doet daar aan denken. Het is een soort vloeibare versie van paella. Lekker gevuld en eenvoudig te maken. Smullen maar…

Spaanse Vissoep met rijst uit het kookboek van Zonder Fratsen van Anita Witzier.
Spaanse vissoep met rijst

Nasi goreng met garnalen

In Azië is rijst een basisingrediënt. En nasi goreng is niet te versmaden; een klassieker uit de Indonesische keuken. Deze versie met garnalen is niet te versmaden. Staat in 30 minuten op tafel.

Nasi goreng met kip en garnalen
Nasi goreng met kip en garnalen

Gumbo uit Louisiana

Voor het weekend maken we gumbo; een klassiek rijstgerecht uit de Amerikaanse staat Louisiana. Een mengelmoes uit verschillende keukens met chorizo, grote garnalen en kip. Lekker pittig met wat rokerigs.

Gumbo met garnalen en rijst uit het kookboek Rijst & co
Gumbo met garnalen

Risotto met asperges

Deze risotto met verse witte asperges mag niet ontbreken deze week. Onwijs lekker gerecht. Mijn dochter zit nu al te watertanden. Zet maar snel op je boodschappenlijst. Je zult niet worden teleurgesteld.

Risotto met asperges
Risotto met asperges

 

KLIK OP DE LINKJES VOOR HET BIJBEHORENDE RECEPT!

Zin in nog meer wereldse rijstgerechten? Kijk op deze filterpagina, hier vind je er nog veel meer!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *