Ben jij ook een liefhebber van rijst? Dan kun je deze week je hart ophalen. Rijst is een van de meest veelzijdige producten ter wereld. En overal ter wereld maken ze daar weergaloze rijstgerechten van. Maak maar eens een Italiaanse risotto met asperges of een verleidelijke Hawaiiaanse pokébowl. Dit zijn alvast twee suggesties. Voor deze week zet ik 10 geweldige wereldgerechten met rijst op een rijtje: van Portugese kip met piri-prri, Spaanse arroz negro, Amerikaanse gumbo, shakshuka met rode rijst tot Indonisische nasi goreng.
Bij deze wereldgerechten met rijst hoort vanzelfsprekend een goed glas wijn. Uiteraard een bijpassende (daar gaat het om op I Love Food & Wine). Welke? Niet moeilijk, bekijk mijn wijnadvies bij elk recept.
Want daar gaat het om: mooie wijn-spijscombinaties zorgen voor net dat stukje extra, voor meer happyness aan tafel.
Risotto uit de oven
Hou je van lekker makkelijk, dan is dit jouw gerecht. In deze Italiaanse risotto met worst hoef je namelijk niet te roeren, die wordt gaar in de oven. Supersimpel recept van Yvette van Boven. Aanrader!

Pokébowl met tonijn
Overheerlijke pokébowl uit de Hawaiiaanse keuken uit het kookboekje Foolproof Vis. Een super populair gerecht om te laten bezorgen, maar zelf maken is nog lekkerder. Bovendien zo klaar. Staat in 30 minuten op tafel.

Shakshuka met rode rijst
Een fantastisch vegetarisch gerecht uit het Midden-Oosten: gezonde shakshuka met rode rijst. Heerlijk met champignons en amandelen. Bovenop de zachtgegaarde eieren à la shakshuka. Een recept van de Britse kookboekenschrijver Hugh Fearnley-Whittingstall uit zijn nieuwste kookboek Eten als de beste.

Portugese piri-piri rijst
Op donderdag gaan we voor de Portugese piri-piri rijst met kip. Het is een smeuïg rijstgerecht uit de oven. Qua smaak lijkt het op een paella, maar dan net wat pittiger. Een overheerlijk eenpansgerecht.

Zwarte rijst met gamba’s
Zin iets Spaans op het menu: kies voor arroz negro con gamba. Dit is de signature dish van de Spaanse Sandra Alvarez. Hiermee werd zij dagwinnaar tijdens de wedstrijd Master Chef Holland in 2015. De rijst wordt zwart door inktvis-inkt die je kunt kopen bij de visboer. Echt niet moeilijk om te maken, maar OVERHEERLIJK. Aanrader.

Koreaanse bibimbap
Een traditioneel, maar eenvoudig, rijstgerecht uit Korea: Bibimbap. Weleens van gehoord? Dit is een kom rijst met daarop allerlei groenten en een zacht eitje. De homemade dressing is hier de smaakmaker. Heerlijk! Een vegetarisch recept uit het basisboek Korea!

Kedgeree met zalm
Een echte klassieker uit Britse keuken: kedgeree. Overgewaaid uit India, in de tijd dat de Britten er regeerden. Oorspronkelijk een ontbijt, maar met warmgerookte zalm een heerlijk snel hoofdgerecht. Ziet er misschien niet zo mooi uit, maar het is toch een aanrader!

Spaanse vissoep met rijst
Paella kennen we wel, en deze Spaanse vissoep met rijst doet daar aan denken. Het is een soort vloeibare versie van paella. Lekker gevuld en eenvoudig te maken. Smullen maar…

Nasi goreng met garnalen
In Azië is rijst een basisingrediënt. En nasi goreng is niet te versmaden; een klassieker uit de Indonesische keuken. Deze versie met garnalen is niet te versmaden. Staat in 30 minuten op tafel.

Gumbo uit Louisiana
Voor het weekend maken we gumbo; een klassiek rijstgerecht uit de Amerikaanse staat Louisiana. Een mengelmoes uit verschillende keukens met chorizo, grote garnalen en kip. Lekker pittig met wat rokerigs.

Risotto met asperges
Deze risotto met verse witte asperges mag niet ontbreken deze week. Onwijs lekker gerecht. Mijn dochter zit nu al te watertanden. Zet maar snel op je boodschappenlijst. Je zult niet worden teleurgesteld.

KLIK OP DE LINKJES VOOR HET BIJBEHORENDE RECEPT!
Zin in nog meer wereldse rijstgerechten? Kijk op deze filterpagina, hier vind je er nog veel meer!
Geef een reactie