Charcuterie met 2 tapenades

Voor het weekend
Charcuterie met 2 tapenades

Dit is echt de meest simpele borrelhap voor het weekend die je maar kunt bedenken: een plateau charcuterie.  Maar wat is charcuterie eigenlijk? Grofweg gezegd is het een mooi woord voor een plateau met voornamelijk Franse vleeswaren, zoals droge worst (saucisson sec), paté, rauwe ham (jambon cru) of rillettes. Vaak staat het in Frankrijk  op de menukaart bij de voorgerechten. Meestal vergezeld met wat stokbrood, boter en cornichons (kleine zure augurkjes). Maar je kunt het ook combineren met wat zelfgemaakte tapenades! En die maak je dan weer zelf. Dat geeft de borrel extra pit. Vindt iedereen lekker.

Welke wijn bij charcuterie?

Bij dit klassieke Franse (voor)gerecht hoort een klassieke Franse rode wijn: namelijk Beaujolais. Maar er is veel verschil. Kies voor een Beaujolais met wat meer body en pit, zoals een Beaujolais Vieilles Vignes van Vinoblesse of eentje die afkomstig is uit één van de tien cru-dorpen. Het is verrassend heerlijke rode aperitiefwijn die vooral fantastisch combineert  met zo’n mediterrane charcuterie (=koude vleeswaren). Het frisse fruit in de wijn maakt de vettere worstsoorten lekker licht.

Beaujolais Villages

4 personen20 minuten
          

Ingrediënten

  • 8 plakjes harde worst (spinata romana)
  • 4 plakjes rauwe ham
  • 4 plakjes Italiaanse mortadella
  • ½ hard worstje in plakjes (bijv. Fuet)
  • 10 zwarte olijven
  • 1 stokbrood

Stap 1

Leg alle vleeswaren mooi gedrapeerd op een schaal. Garneer met wat olijven. Lekker met stokbrood en de onderstaande tapenades.

 

Rucolatapenade

bereiden: ca. 10 minuten

Hak 1 lenteuitje en 75 g rucola fijn met een staafmixer of in de keukenmachine. Voeg toe: 25 g geroosterde pijnboompitten, 1 uitgeperst teentje knoflook, 4 el olijfolie en 3 el geraspt Parmezaanse kaas. Pureer verder tot een dikke massa. Breng op smaak met zout, peper en citroensap. Overdoen in kommetje.

Tomatentapenade

Bereiden: ca. 10 minuten

Hak 20 halfgedroogde tomaatjes, 30 g geschaafde amandelen, 10 g verse basilicumblaadjes, 4 el olijfolie, 1 uitgeperst teentje knoflook fijn met een staafmixer. Breng op smaak met 2 el geraspte Parmezaanse kaas, 2 tl balsamicoazijn, zout en versgemalen peper. Overdoen in kommetje.

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Dit recept heb ik geschreven voor Gall&Gall en is geplaatst in Proef&1 2013
Fotografie Rob van de Vet, Styling Hanna van den Bos en Jan-Willem van Riel, Foodstyling Sander de Ponti.

Rillettes van makreel

Voor het weekend
Rillettes van makreel

Uit het kookboek Bretagne à la Carte komt dit receptje van rillettes van makreel. 

Maar wat moet je je nu voorstellen bij rillettes? Oorspronkelijk is het een patéachtig smeersel, gemaakt van vet en mager varkensvlees waar ganzen- of eendenvlees aan wordt toegevoegd. Het vlees wordt heel langzaam gekookt tot het uit elkaar valt. Vervolgens wordt het met een vork in draadjes getrokken en dan weer met het uitgesmolten vet vermengd. Tot slot laat je het afkoelen.

Deze rillettes worden dus niet met vlees, maar met vis (makreel) gemaakt. Ideaal voor bij de borrel op warm geroosterd brood.

Joris Delanghe, auteur van Bretagne à la Carte, zegt hierover: “Makreel is met de sardien de populairste vis op onze markten. Deze vis is ook zeer eenvoudig te vissen met de hengel. Er bestaan dan ook tientallen recepten met makreel: gegrild, gebakken, gemarineerd… Ik bereid hier rillettes van deze vette vis met Bretonse boter, bieslook en citroen.” Wij vonden het recept alleen nogal aan de ruime kant en hebben de hoeveelheden aangepast.

4 personen15 minuten + 1 uur koeltijd

Welke wijn bij rillettes van makreel?

De rillettes van makreel smaakt zacht, romig en licht gerookt. Dat vraagt om een witte wijn. Eigenlijk maakt het niet zo heel veel uit, maar onze voorkeur gaat uit naar een Pouilly Fumé uit de Loire. Gemaakt van de sauvignon blanc. En ook een rosé zal uitstekend combineren.

Ingrediënten

  • 150 gram makreelfilet
  • ¼ rode ui, fijngesnipperd
  • 100 gram gezouten boter
  • 100 ml Noilly Prat
  • 50 ml ciderazijn
  • 100 ml slagroom
  • ½ theelepel mosterd
  • Versgemalen peper
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel bieslook, fijngehakt
  • fijn zeezout

Stap 1

Snijd de makreelfilet in grove stukken. Verhit in een kleine koekenpan 1 eetlepel boter en fruit de ui in ca. 2 minuten glazig. Voeg Noilly Prat en azijn toe en laat volledig inkoken. Roer de vis erdoor. Voeg de slagroom toe en breng aan de kook. Breek intussen, al roerende met een spatel, de vis in stukjes. Neem de pan van het vuur en roer de mosterd erdoor. Roer er vervolgens de citroensap door. Laat afkoelen. Meng op het laatst de bieslook erdoor. Breng op smaak met zout en peper.

Serveer met grof brood of ciabatta.

Bestellen? Dat kan hier:

Cover Bretagne a la carteTitel: Bretagne à la Carte
Schrijver: Joris Delanghe
Uitgever
: Lannoo
ISBN: 9789401446440
Prijs: € 24,99

 

 

 

Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je aan voor de nieuwsbrief. We publiceerden al eerder de kookboekrecensie van onze schrijfster Miranda van Elswijk, en de coquilles met passievruchten.

 

Crostini met Mon Chou en asperges

Paasbuffet
Crostini met Mon Chou en groene asperges

Recept met asperges: amuse, borrelhapje Crostini met Mon Chou en groene asperges #asperges #borrelhapje #hapje

Chic & supersimpel; dat is dit borrelhapje van zelfgemaakte crostini’s met een zachtromige spread belegd met licht knapperige groene asperges. Als je de crostini’s even van tevoren maakt, kun je zo’n elegante apéro in 10 minuten presenteren. Geen zin om zelf crostini’s te maken, ook op een toastje smaakt deze combinatie perfect.

Welke wijn bij Crostini met groene asperges?

Bij zo’n knapperig borrelhapje met beetgare groene asperges past een frisse witte wijn. Vanwege de groene asperges valt mijn eerste keus op een kruidige en knisperende Sauvignon Blanc uit Nieuw Zeeland. De frisheid van de Mon Chou en de zwierigheid van de asperges matchen uitstekend met de frisse zuren in de wijn. De bieslook accentueert de kruidigheid. Maar ook de Italiaanse Gambellara, Oostenrijkse Grüner Veltliner, Sardijnse Vermentino of een Verdicchio zijn prima begeleiders. Kijk gewoon waar je zin in hebt.

Hãhã Sauvignon Blanc
Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland
15 stuks25 minuten

Ingrediënten

  • 1 wit stokbrood
  • olijfolie
  • 100 gram groene aspergetips (AH)
  • 1 bakje Mon Chou Zacht & Luchtig
  • 15 gram verse bieslook, fijngeknipt

Stap 1

Maak eerst zelf crostini’s: verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd het stokbrood in dikke plakken. Smeer aan beide zijden in met olijfolie. Leg de sneetjes op een, met bakpapier beklede, bakplaat. Bak in de oven in ca. 10 minuten goudbruin en knapperig. Bewaar tot gebruik in een afgesloten trommel.

Stap 2

In pan met bodempje water en zout asperges in ca. 3 minuten beetgaar koken. In zeef onder koud stromend water afspoelen en laten uitlekken.  Meng de Mon Chou met de fijngeknipte bieslook. Besmeer dit mengsel op de crostini’s. Beleg met asperges.

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Dit recept heb ik geschreven voor Gall&Gall en is geplaatst in Proef&5 2010
Fotografie Rob van de Vet, Styling Hanna van den Bos en Jan-Willem van Riel, Foodstyling Sander de Ponti

Aspergetaartje als borrelhap

Bladerdeegtaartje met asperges

Supersimpel, maar vreselijk lekker! Dit knapperige bladerdeegtaartje met groene asperges en ricotta. Echt een borrelhap, of brunchgerecht voor moederdag. Dat kunnen zelfs de kinderen (met hulp van Pa) maken.

Welke wijn bij bladerdeegtaartje met asperges?

Schenk er een mooie Sauvignon Blanc bij, zoals die van het beroemde estate Groot Constantia in Zuid Afrika ( was te koop bij Gall&Gall). Net zo verfrissend als een Sauvignon Blanc uit de Loire, maar met fruitaroma’s die net wat ronder en rijper zijn. Het typisch stuivende karakter sluit helemaal aan op het aroma van de asperges. De verse tuinkruiden accentueren de kruidigheid, terwijl de ricotta de frisheid van de wijn benadrukt.

Is deze wijn uitverkocht, bestel dan Domaine Pré Baron L’elegante bij Beproefd. Stuur mij gerust een mailtje!

4 personenca. 30 minuten

Ingrediënten

  • 8 groene asperges
  • 2 el ricotta
  • 1 el gemengde tuinkruiden*, fijngeknipt
  • zout, versgemalen peper
  • 2 el olie
  • 2 plakjes roomboter bladerdeeg, ontdooid
  • 2 el Parmezaanse kaas

Stap 1

Verwijder de harde onderkantjes van de groene asperges. Snijd in stukken van ca. 10 cm cm. In lengte halveren.

Stap 2

Verwarm de oven voor op 225 °C. Meng de ricotta met de verse tuinkruiden. Breng op smaak met zout en peper. Verhit de olie in een wok of koekenpan. Bak de asperges ca. 3 minuten tot ze lichtbruin aangebakken zijn. Halveer de ontdooide plakjes bladerdeeg. Leg ze op een bakplaat met bakpapier. Besmeer de plakjes met een laagje ricotta, houd ca. 1 cm van rand vrij. Leg hierop de asperges. Bestrooi met Parmezaanse kaas. Bak de taartjes in ca. 15 à 20 minuten mooi bruin en gaar.

* Gebruik een mengsel van bijvoorbeeld peterselie, bieslook en koriander.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Dit recept heb ik geschreven voor Gall&Gall en is geplaatst in Proef&2 2012
Fotografie Rob van de Vet, Styling Hanna van den Bos en Jan-Willem van Riel, Foodstyling Sander de Ponti

Gepaneerde gamba’s & Inycon Estate Grillo

Onbekend maakt vaak onbemind. Maar laat je hier niet door afschrikken. Deze witte wijn, afkomstig uit Sicilië, is gemaakt van de onbekende Grillo-druif. Een interessante lokale druif die o.a. ook gebruikt wordt voor het maken van Marsala.  Inycon Estate (te koop bij Gall&Gall) maakt hiervan een heerlijke crispy wijn die goed past bij vis en schaaldieren. Combineer hem maar eens bij deze gamba’s. De strakke frisheid past goed bij deze garnalen in een krokant jasje. Daarnaast heeft de wijn ook een ronde rijpheid, die mooi samengaat met de romige whiskey-cocktailsaus.

Muziek: mijn grote favoriet van dit moment: Cowboy Junkies met het nummer Supernatural. Vol verlangen kijk ik uit naar hun nieuwste cd: Angels in the Wilderness. Is sinds deze week in de winkel! Nou maar hopen dat ze een keer naar Nederland komen voor een concert.

4 personen15 minuten

Ingrediënten

  • ½ dl slagroom
  • 6 el mayonaise
  • 2 el tomatenketchup
  • 2 el whisky
  • versgemalen peper
  • worcestershiresauce
  • 150 g gamba’s rauw&gepeld, ontdooid
  • 3 witte boterhammen, zonder korst
  • 1 ei, losgeklopt
  • 1 dl olie
  • Extra: 12 houten satéstokjes, in water geweekt

Stap 1

Klop de slagroom met een mixer stijf. Schep erdoor: mayonaise, tomatenketchup, whiskey. Breng op smaak met peper en enkele druppels worcesterhiresauce.

Stap 2

Dep de ontdooide garnalen goed droog met keukenpapier. Verdeel de garnalen over de satéstokjes, steek ze eraan. Maal het brood fijn in een keukenmachine en spreid uit op een plat bord. Schenk het losgeklopte ei op een ander plat bord. Paneer de garnalenspiesjes: haal ze eerst door het ei en druk ze daarna in de broodkruimels.

Stap 3

Verhit in een koekenpan 1 dl olie. Frituur de garnalenspiesjes in ca. 1 minuut krokrant en lichtbruin. Serveer met de whisky-cocktailsaus.

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Dit recept heb ik geschreven voor Gall&Gall.
Fotografie Rob van de Vet, Styling Hanna van den Bos en Jan-Willem van Riel, Foodstyling Sander de Ponti

Amuse met verse geitenkaas en aardbeien & Sancerre

Sancerre uit de Loire smaakt fris, sappig en mineralig. Gecombineerd met verse geitenkaas, ook afkomstig uit de Loire,  vormen ze een klassiek paar. En dat smaakt goed! Prachtige friszure zomerkoninkjes accentueren de mooie frisheid van de wijn. Verse basilicum geeft extra pit.

Muziek: een gouwe ouwe van de Beatles ‘Strawberry Fields’.

4 personen10 minuten

Ingrediënten

  • 25 gram verse geitenkaas (Bettine Naturel)
  • 2 dunne plakjes parmaham
  • 4 aardbeien met kroontje
  • 4 mooie basilicumblaadjes
  • Extra: 4 lange spiesen

Stap 1

Snijd de geitenkaas in vierkante blokjes van 1 bij 1 cm. Snijd de plakjes parmaham doormidden. Omwikkel de stukjes geitenkaas met de parmaham.

Stap 2

Rijg achtereenvolgens aan de spiesen: aardbei met kroontje, basilicumblaadje en geitenkaas met parmaham.

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Dit recept heb ik geschreven voor Gall&Gall en is geplaatst in Proef&6 2011
Fotografie Rob van de Vet, Styling Hanna van den Bos en Jan-Willem van Riel, Foodstyling Sander de Ponti

 

Thaise viskoekjes & Sauvignon Blanc

Favoriet bij ons in huis is Sauvignon Blanc. Als huisaperitief schenken we bijna altijd  de opwekkende Domaine Pré Baron L’elegante uit de Loire.  Maar ook een stuivende Sauvignon Blanc uit Marlborough Nieuw-Zeeland (zoals de Mount Vernon van Gall&Gall) met die typerende aroma’s van kruisbessen en kiwi’s,  is niet te versmaden. Daar past dit krokant gebakken viskoekje uitstekend bij. Het Thaise koekje smaakt lekker pittig gekruid door koriander, citroenblad en het rode pepertje. Dat combineert goed met de frisheid en het knisperende karakter van de wijn. Even lekker dippen in zoete chilisaus of komkommer-salsa verhoogt de smaak.

Muziek: bij dit gerecht moet ik meteen denken aan de cd Buddhabar. Op een prachtig zonovergoten terras in Thailand hoorde ik deze voor het eerst. Ik was er meteen helemaal weg van. Een voorproefje…

20 personen50 minuten+ 30 minuten marineren

Ingrediënten

  • 75 gram haricots verts, in dunne plakjes
  • 2 sjalotjes, fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngeperst
  • 1 rode peper, zonder zaad en fijngehakt
  • 10 gram verse koriander, fijngehakt incl. steeltjes
  • 2 verse citroenblaadjes (djeroek peroet), in flinterdunne reepjes* (Toko)
  • 2 theelepels Thaise vissaus
  • 1 theelepel zout, versgemalen peper
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 100 gram kipfilet, in blokjes
  • 300 gram zalmforelfilet, in blokjes
  • 1 klein ei, losgeklopt
  • olie om te bakken
  • extra: keukenmachine met pulseknop

Stap 1

Breng water aan de kook in een steelpan. Laat de haricots vertsstukjes ca. 10 seconden koken. Overdoen in zeef, afspoelen met koud water en laten uitlekken. Doe alle marinade-ingrediënten (incl. haricots verts) met de kipfilet en zalmforel in een kom. Laat dit minimaal 30 minuten marineren. Maal alles in een keukenmachine tot een grove puree, gebruik de pulseknop. Doe over in een kom, meng het ei erdoor en vorm er met vochtige hand platte, kleine
koekjes van.

Stap 2

Verhit een grillpan of koekenpan en bestrijk met olie. Bak hierin de viskoekjes in porties in ca. 3 à 4 minuten minuten gaar en goudbruin, halverwege keren. Lekker met zoete chilisaus (flesje) of komkommersalsa**.

*Citroenblaadjes kunt u evt. vervangen door 1 stengel citroengras of het geraspte schil van 1/2 limoen. 

 

** Komkommersalsa maak je zo:

60  gram geraspte komkommer mèt schil, 30 gram fijngesnipperde rode ui, ½  gesnipperd rode Spaanse peper, ½  eetlepel fijngeraspte gemberwortel, 2 eetlepels fijngeknipte verse koriander, 1 eetlepel suiker, 1 dl rijstazijn, 1 eetlepel sojasaus en 1 eetlepel olie.

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Dit recept heb ik geschreven voor Gall&Gall en is geplaatst in Proef&5 2011
Fotografie Rob van de Vet, Styling Hanna van den Bos en Jan-Willem van Riel, Foodstyling Sander de Ponti

 

Sandwiches met zalm of gerookte kip

Speciaal voor de paasbrunch; deze heerlijk smeuïge mini-sandwiches met zalm of gerookte kip. Smaakt perfect in combinatie met frisse, maar toch ook ronde witte wijn. Bijvoorbeeld de  Sauvignon Blanc van het beroemde estate Groot Constantia in Zuid Afrika. Deze maand met korting te koop bij Gall&Gall. Ook dit jaar smaakt hij opnieuw fris en licht kruidig. Deze paas-sandwiches combineren daar voortreffelijk bij. Verse komkommer en krokante sla accentueren de frisse zuren in de wijn. Knoflookmayonaise, zalm en kip combineren goed met de het rijpe fruit.

Muziek: mijn favoriet van het Blue Highways evenement op paaszaterdag. Frazey Ford uit Vancouver met Mimi song.

24 sneetjes20 minuten

Ingrediënten

zalmsandwich

  • 100 gram verse roomkaas naturel (Mon Chou)
  • 2 theelepels geraspte mierikswortel (Kühne)
  • 150 gram gerookte zalm
  • ½  komkommer
  • 12 sneetjes wit casinobrood
  • ½ bakje tuinkers

kipsandwich

  • 2 gerookte kipfilets
  • 12 sneetjes bruinbrood
  • 6 eetlepels knoflookmayonaise (Allioli, merk Chovi)
  • 1 à 2 kropjes little gem-sla, nerven verwijderd
  • Extra: cocktailprikkers

Stap 1

Roer de roomkaas met de geraspte mierikswortel tot een smeuïg mengsel. Snijd de zalmfilet in plakjes snijden ter grootte van de boterhammen. Schaaf de komkommer met een kaasschaaf in hele dunne plakjes. Rooster het witbrood lichtbruin in een broodrooster. Besmeer alle sneetjes met het roomkaasmengsel. Beleg helft van de sneetjes achtereenvolgens met:
komkommerplakjes, zalm en tuinkers. Dek af met andere sneetjes met besmeerde kant naar onder. Snijd de korsten eraf en snijd ze 2 maal diagonaal doormidden. Steek vast met een cocktailprikker. Direct serveren.

Stap 2

Snijd de gerookte kip in dunne plakjes. Besmeer het bruinbrood met de knoflookmayonaise. Beleg de helft van de sneetjes achtereenvolgens met slablaadjes en gerookte kip. Dek af met de andere besmeerde sneetjes, met besmeerde kant naar beneden. Snijd de korsten eraf en snijd ze 2 maal diagonaal doormidden. Steek vast met een cocktailprikker. Direct serveren.

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Dit recept heb ik geschreven voor Gall&Gall en is geplaatst in Proef&4 2011
Fotografie Rob van de Vet, Styling Hanna van den Bos en Jan-Willem van Riel, Foodstyling Sander de Ponti

Meatloaf als borrelhap & Zinfandel

Deze meatloaf viel gisteren erg in de smaak bij de leden van het Wijngilde tijdens de Noord-Amerikaanse wijnproeverij. Smaakte voortreffelijk als borrelhapje in combinatie met zowel de Zinfandel van Ravenswood (AH) als bij die van XYZin. Het is een variatie op het recept van de moeder van mijn Amerikaanse vriendin/vinoloog Janice. Afkomstig uit Michigan. Heel gemakkelijk van tevoren klaar te maken. Uiteraard niet alleen geschikt als borrelhap, maar ook als gehaktbrood tijdens de warme maaltijd.

Ingrediënten

  • 1 grote ui, fijngesnipperd
  • 1 kg half-om-half gehakt
  • 1 ei, losgeklopt
  • 2 beschuiten
  • 50 gram Parmezaanse kaas, geraspt
  • 1 grote teen knoflook, fijngeperst
  • 2 eetlepels verse salie, fijngeknipt
  • 2 ½  theelepels zout
  • versgemalen peper
  • topping:
    • 1 dl tomatenketchup (Heinz)
    • 1 ½ eetlepel bruine suiker
    • 1 theelepel grove mosterd
    • ½ theelepel verse nootmuskaat

Extra: braadslede/bakvorm
van 20 bij 26 cm

Stap 1

Verhit olie in een koekenpan en bak de ui ca. 3 minuten. Meng het gehakt met losgeklopt ei, gebakken ui, beschuit, Parmezaanse kaas, knoflook, salie, zout en peper. Kneed het mengsel goed door. Meng in een kom de tomatenketchup met de rest van de ingrediënten.

Stap 2

Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed de braadslede met gehaktmengsel, goed in de hoeken drukken. Bestrijk met de tomatenketchup-topping.

Stap 3

Bak het gehaktbrood in de oven in ca. 35 minuten gaar en bruin. Neem uit de oven en laat afkoelen. Giet het vrijgekomen vocht weg. Leg de gehaktkoek op een snijplank en snijd hem in mooie vierkante blokjes. Zet er een cocktailprikker in.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.