Anita Ootjers

Anita Ootjers

Food I love

Dat is eigenlijk teveel om op te noemen, maar vooruit, een willekeurige selectie: geitenkaas uit St. Maure de Touraine, stamppot boerenkool (waar de stronken niet in zijn mee gesneden), verse zeetong, zoete druiven, kruidige rendang, goeie sushi, een pittige tom kha kai soep, vers brood met zelfgemaakte pesto, oude Texelse schapenkaas, kersen zo uit de boomgaard, een goeie cappuccino en zo kan ik nog wel even doorgaan…

Wine I love

Ze bestaan echt: mensen die niet bijzonder geïnteresseerd zijn in wijn. En ik ben zo’n iemand. Ik drink wel een eens een glaasje mee, maar daar blijft het dan ook bij. Ik weet wel het een en ander van wijn af, omdat ik voor mijn werk in het verleden wel diverse wijncursussen heb gevolgd. En ik heb me voor datzelfde werk ook verdiept in wijn-spijscombinaties en heb stage gelopen bij een mooie wijnwinkel. Maar ik zal nooit zelf een fles open trekken.

Wie is Anita Ootjers?

Als kind kwam ik al in de keuken van restaurants en cafetaria’s omdat ik mee mocht met de chauffeurs van het bedrijf van mijn ouders. Als groothandel van horecaspullen bezorgden zij o.a. patat, saté, augurken, ijsjes, broodjes en wat al niet meer bij hun klanten thuis. Toen is mijn liefde voor food volgens mij al begonnen. Tegelijkertijd las ik alles wat los en vast zat, de bibliotheek kende geen geheimen voor me. En zo is het altijd gebleven, heel erg veel lezen, en genieten van eten.

En de combinatie van deze twee passies is waar ik het spannend vind worden. Culinair literair, literalicous, hoe je het ook wilt noemen. Als er over eten geschreven wordt, vind ik het al leuk. Of dit nou kookboeken zijn of mooie romans waar eten een belangrijke rol in speelt. Daarbij hou ik van goeie teksten en mooie beelden. En zaken waar een verhaal achter zit.

De afgelopen jaren heb ik veel leuke dingen gedaan, zoals het opzetten van een traiteurzaak in Utrecht, het runnen van een groot partycentrum met restaurant in Haastrecht en ben ik ook nog ambtenaar van de burgerlijke stand geweest.

Naast mijn secretariaatsbureau (Lily’s Secretariaatsservice) organiseer ik onder de naam Lily’s Books & Cooks evenementen die met boeken en/of koken te maken hebben. Zoals het begeleiden van nieuwe leesclubs (omdat ik het zelf zo leuk vind om in een leesclub te zitten). Verder houd ik een blog bij met boekenrecensies en allerlei andere leuke wetenswaardigheden over boeken en koken: www.lilysbooksandcooks.com

 

Credit foto: Ilse van Loon