Sappig rood

Nieuw-Zeelandse Pinot Noir

De blauwe druif pinot noir zou je gerust een echte diva kunnen noemen: om goede kwaliteit druiven van dit ras te kunnen oogsten, moet je als wijnbouwer met een heel eisenpakket rekening houden. Zo moet het klimaat relatief koel zijn, toch ook weer niet te koud, maar absoluut niet te heet. De bodem mag niet al te hard zijn en de afwatering in de wijngaard moet goed zijn. Als klap op de vuurpijl is pinot noir ook nog eens erg gevoelig voor voorjaarsvorst, schimmel, rot en bijna elke ziekte die een druivenstok kan oplopen.

Met zo’n lijst aan eisen zou je misschien verwachten dat geen enkele wijnboer zin heeft om deze druif te verbouwen, maar dat is zeker niet het geval. Zijn de omstandigheden in je wijngaard namelijk wèl geschikt voor pinot noir en slaag je erin om goede druiven te oogsten, dan heb je ook wel wat: pinot noir kan prachtige, elegante, complexe wijnen opleveren. Het voorbeeld bij uitstek is de Franse Bourgogne, maar ook helemaal aan de andere kant van de wereld in Nieuw-Zeeland geeft pinot noir opvallend mooie wijnen.

Bronwater

Onze wijn van de dag is zo’n Nieuw-Zeelander: de Pinot Noir van Rapaura Springs. De druiven voor deze wijn worden verbouwd in Wairau Valley in Marlborough. Het klimaat van deze wijnstreek is vrij koel en zonnig, waardoor pinot noir zich hier prima op zijn plek voelt. Rapaura Springs biedt haar druiven echter nog iets extra’s: de wijnstokken krijgen hier puur bronwater te drinken. Het water van deze bron, waar het wijnhuis naar vernoemd is, is vanaf de rivier de Wairau maar liefst 6 maanden onderweg via een rotsige ondergrondse laag, voordat het kristalhelder naar boven komt in de Rapaura Springs. Als dat geen divawaardige verwennerij is….

Sappig met goede structuur

De wijn is helderrood van kleur en in de neus ruiken we kersen, tabak en wat hout. In de mond is hij lekker sappig en de ronde tannines en medium zuren geven de wijn een prettige structuur. De wijn smaakt minder hyperfruitig en wat steviger dan we van Marlborough Pinot Noir gewend zijn, met aardse tonen, een fijne kruidigheid, rijpe kersen en leer. Hij is goed in balans. Een aangename verrassing!

Wat gaan we hierbij eten?

Het wat stevigere en aardse karakter van deze Pinot Noir sluit prettig aan bij gerechten met wat aardse smaken. Denk bijvoorbeeld aan bietenrisotto met hazelnoten of vegetarische recepten waarin veel paddenstoelen gebruikt worden. De aardse aroma’s en het iets drogende mondgevoel van de wijn combineren ook goed met tagliatelle met spinazie en walnoten. Een match met juist het sappige en kruidige van de wijn vind je bij de rucolasalade met eendenborst en konijn in cranberry-saus.

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Geef je hier op.