Easy Tuesday

Penne alla Vodka (pasta met wodka, tomaat en spekjes)

Penne alla Vodka, oftewel pasta met wodka, is een Amerikaans-Italiaans pastagerecht. Meestal gemaakt met tomaat, room en wodka, maar dit is nog veel lekkerder. Pancetta erbij en dan is deze saus helemaal subliem. Bij mij thuis een van de grote favorieten, want hij staat in 20 minuten op tafel.

Waarom wodka in de tomatensaus?

Penne alla Vodka is een klassieker uit de jaren ’80. Enorm populair in de USA. Tomaten en room in één saus in eigenlijk ongebruikelijk in Italië, want dan gaat de saus schiften. Door wodka kun je dit voorkomen. De ethanol (comsumptiealcohol) fungeert als emulgator, waardoor vocht en vet met elkaar vermengd blijven. Bovendien komt het smaak van de saus echt helemaal ten goede! 

Welke wijn bij penne alla vodka?

Deze pastasaus, gemaakt van tomaat en spekjes, smaakt stevig, smeuïg en een beetje pittig. Welke wijn erbij? Kies bijvoorbeeld voor een Côtes de Rhône van Vinoblesse. Dat is een echte eetwijn, die uitstekend samengaat met het zuur uit de tomatensaus en de stevigheid van het spek. De wodka zorgt voor extra spanning. Door de wijn licht te koelen, haal je de fruitigheid nog meer naar boven.
Maar ook een soepele Chianti of Valpolicella zal het goed doen. 

Muziek: voor op achtergrond een nummer van Above & Beyond Acoustic; ‘You got to go’.

Pasta met tomaten-wodkasaus oftewel penne alle vodka

Penne alla Vodka

Bereiding: 20 minuten
Weinig tijd om te koken vanavond? Dan is deze pasta met wodka een goed plan. Bij ons in huis al jarenlang een favoriet recept, maar wij vinden dit het allerlekkerst met spaghetti. In ca. 20 minuten op tafel.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 1 el olijfolie
  • 200 g dikgesneden pancetta in stukjes
  • 1 rode Spaanse peper in kleine stukjes
  • 2 teentjes knoflook fijngeperst
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 300 g pasta penne
  • 1 ½ dl kookroom
  • ½ dl wodka
  • 3 eetlepels platte peterselie fijngesneden
  • ½ zakje biologische rucola à 40 g AH

Bereiding
 

  • Verhit olijfolie in een hapjespan. Bak de pancetta en Spaanse peper ca. 3 minuten. Voeg de knoflook toe en bak even mee. Roer de tomatenblokjes en laat 5 minuten sudderen.
  • Kook intussen de pasta volgens de gebruiksaanwijzing. Roer intussen de kookroom, wodka en peterselie door het tomatenmengsel. Laat in ca. 5 minuten nog wat inkoken. Giet de pasta af en meng door de tomatensaus. Schep de pasta in 4 pastaborden. Garneer met de rucola.

Dit recept heb ik geschreven voor Proef& 1 2012 van Gall & Gall.
Fotografie: Rob van der Vet, Styling: Jan-Willem van Riel, Foodstyling: Sander de Ponti.

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Geef je op voor mijn nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept