Meatless Monday

Pasta met geroosterde tomaatjes

Gezond en ook nog snel klaar. Dat houd ik van. Dat is een goede start van de week, niet waar? Daarom op deze Meatless Monday een pasta met geroosterde kerstomaatjes, ricotta en Parmezaanse kaas.  Staat in 20 minuten op tafel.

Welke wijn bij Pasta met geroosterde tomaatjes?

Bij dit pastagerecht past een wijn die frisfruitig, maar tegelijkertijd rijp en vol smaakt. Goede keus zijn deze Italiaanse wijnen: Valpolicella Borgo Marcellise of de Sardijnse Vino Renosu Rosso. Beide wijnen hebben mooie zuren, en zijn tegelijkertijd rijp en soepel. Dat sluit mooi aan bij deze pasta. Drink de wijn licht gekoeld dan komt het fruit nog mooier naar voren.

Muziek: nogmaals Rhiannon Giddens. Afgelopen zaterdag was het concert geweldig. Veel nummers van haar nieuwste cd. Ze droeg overigens dezelfde jurk als in dit YouTube-fimpje. Kopen die cd…

 

4 personen20 minuten

Ingrediënten

  • 500 gram kerstomaatjes aan de tak
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel goede balsamico-azijn
  • zout, versgemalen peper
  • 1 eetlepel honing
  • 400 gram oortjes-pasta (orecchiette)
  • 1 bakje ricotta à 250 gram
  • 2 volle eetlepels verse rode pesto (koeling)
  • 75 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 1 zakje rucola à 40 gram
  • Extra: kleine braadslede belegd met stuk bakpapier, houten cocktailprikker

Stap 1

Verwarm de oven voor op 225 °C.  Leg de kerstomaatjes in de braadslede. Prik de tomaatjes in met een cocktailprikker. (Laat ze aan de tak zitten.) Maak een dressing van olie, balsamico-azijn, zout, peper en honing. Bedruppel hiermee de tomaatjes en zet ze ca. 15 minuten in de oven tot ze iets openbarsten.

Stap 2

Kook intussen de pasta volgens gebruiksaanwijzing. Roer de ricotta los met de pesto, 1 el pastakookwater en ¾ deel van Parmezaanse kaas. Laat de pasta uitlekken in een vergiet. Doe terug in de pan en roer het pestomengsel en rucola erdoor. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 3

Schep de pasta op 4 warme pastaborden. Beleg met de geroosterde taktomaatjes. Bestrooi aan tafel met extra Parmezaanse kaas.

 

Ga je dit recept maken? Laat mij weten wat je ervan vindt. Dat kan op Facebook.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijncombinaties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Dit recept heb ik geschreven voor Gall&Gall en is geplaatst in Proef&6 2012
Fotografie Rob van de Vet, Styling Hanna van den Bos en Jan-Willem van Riel, Foodstyling Sander de Ponti

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *