Voor het weekend

Salade met zalm, lychee en koriander

Een lekkere lichte maaltijd die je zó op tafel hebt, dit gerecht komt uit het kookboek Bill’s Asian Basics. De auteur zegt er zelf over: “Ik vind de manier waarop de zalm in deze salade wordt verwerkt heerlijk: knapperig en gekarameliseerd van buiten en boterzacht van binnen. De rijke volle smaak van de vis verbindt de Aziatische smaken. Als u niet van lychees houdt, kunt u ze vervangen door partjes rode grapefruit”.

Welke wijn bij ‘Salade met zalm, lychee en koriander’?

Een Aziatische salade met allerlei smaken: exotisch door de lychees, rijk van smaak door de vissaus, pittig door chilipepertjes en toch ook fris door de komkommer en limoensap. De Rosé van Clos Marie is kruidig met een klein zoetje en heeft ook voldoende body om een tegenhanger te zijn van deze salade. Een andere goede keus is de Pinot Blanc van Zellenberg, of een Gewürtztraminer. Rijk van smaak, met voldoende zuren en de honingtonen in de wijn geven tegenwicht aan de pittigheid in de salade. Ook bij AH is een leuke wijn te koop die hier goed bij past: Grüner Veltliner uit Kamptal.

4 personen15 minuten

Ingrediënten

  • 6 eetlepels vissaus
  • 3 eetlepels fijne kristalsuiker (of basterdsuiker)
  • 4 ontvelde zalmfilets
  • 2 eetlepels neutrale olie
  • 300 gram peultjes
  • 1 kleine komkommer, in dunne plakjes
  • 1 blik lychees (ca. 565 gram), uitgelekt of 20 verse lychees, gepeld en ontpit
  • een handvol korianderblad
  • een handvol basilicumblad
  • 2 rode chilipepers, vruchtvlees in luciferdunne reepjes
  • 1/2 rode ui, in dunne ringen
  • 2 eetlepels limoensap

stap 1

Maak een marinade door 4 eetlepels vissaus en 2 theelepels suiker te vermengen. Leg de zalm erin en zet hem 10 minuten in de koelkast.
Verhit de olie in een grote koekenpan en bak de zalmfilets aan alle vier de kanten steeds 1 minuut. Laat ze even rusten.

stap 2

Blancheer de peultjes 30 seconden tot 1 minuut in kokend water, giet ze af en spoel ze onder de koude stromende kraan. Vermeng ze in een grote schaal met de komkommer, lychees, koriander, basilicum, chilipeper en ui. Verdeel de zalm in stukjes over de salade.
Roer het limoensap met 2 eetlepels vissaus en de rest van de suiker door elkaar. Giet het over de salade en schep hem luchtig door.

Cover Bill's Asian BasicsKookboek: Bill’s Asian Basics


Opnieuw een kookboek van de Australiër Bill Granger, dit keer met klassieke Aziatische gerechten die snel en gemakkelijk te bereiden zijn.

Bestellen? Dat kan hier:

Titel: Bill’s Asian Basics. Ruim 100 favoriete recepten voor iedere dag.
Auteur: Bill Granger
Uitgever: Fontaine

ISBN: 978 90 5956 411 4
Prijs: € 18,95

Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *