Easy Tuesday

Kippengehaktballen, stoemp en speksaus

Bij winters weer hoort een lekkere stamppot. Dit keer geen hutspot, zuurkool of boerenkool. Maar een heerlijke koolstamppot met kippengehaktballen. Dit recept komt uit het kookboek ‘Dagelijkse kost’ van de Vlaamse TV-kok Jeroen Meus. Hij zegt er zelf over: “Een geweldige winterstoemp (Belgisch :-)), maar geen al te hevige, want de gehaktballen zijn deze keer van licht kippengehakt. Daar mag wel een stevige saus met spekjes en champignons bij”. Dat ben ik helemaal met hem eens! Heerlijke combi.

Welke wijn bij kippengehaktballen, stoemp met savooi en speksaus?

Bij deze neutraal smakende koolstamppot en lekker lichte kippengehaktballen is de saus dé smaakmaker. Die smaakt lekker pittig door het rookspek en de mosterd. De cranberrycompote zorgt voor een licht zoetje. Combineer dit gerecht een sappige rode Zuid-Afrikaan uit Stellenbosch. Niet te zwaar, voldoende zuur en rijp fruit om de combinatie tot een mooi geheel te maken. Of kies een Côtes du Rhône, ook heerlijk.

4 personen40 minuten

Ingrediënten

  • 500 gram kippengehakt
  • 1 klein ei
  • 25 gram paneermeel
  • 4 takjes peterselie, fijngehakt
  • zout, peper
  • 800 gram kruimige aardappelen
  • ½ groene savooiekool
  • 5 eetlepels boter
  • 200 gram gerookte spekreepjes
  • 1 sjalotje, gesnipperd
  • 1 bakje champignons, in vieren gesneden
  • 2 eetlepels cranberry compote (potje)
  • 1 eetlepel grove mosterd
  • 200 ml kippenbouillon
  • nootmuskaat

Stap 1

Meng het gehakt met ei, paneermeel, peterselie, zout en peper. Rol er 8 kleine ballen van. Breng een pan met water en zout aan de kook. Leg de gehaktballen erin en kook ze ca. 5 minuten zachtjes. Draai het vuur uit en laat de ballen nog 10 minuten in het water liggen. Laat ze uitlekken op een stuk keukenpapier.

Stap 2

Schil de aardappelen en kook ca. 10 minuten in weinig water met zout. Verwijder intussen het hart uit de kool en snijd hem in repen. Voeg de kool aan de aardappelen toe en kook alles in nog 10-15 minuten gaar.

Stap 3

Verhit 1 eetlepel boter in een koekenpan en bak de spekreepjes in ca. 5 minuten krokant. Schep de sjalot en champignons erdoor en bak nog ca. 5 minuten. Schep af en toe om. roer de compote, mosterd en bouillon erdoor en breng aan de kook. Vermeng de bloem met 1 eetlepel boter en kneed dit met je vingers tot een egaal mengsel. Voeg steeds kleine klontjes toe aan het spekmengsel tot de saus lichtgebonden is. Breng de saus op smaak met peper.

Stap 4

Verhit 2 eetlepels boter in een koekenpan en bak de gehaktballen tot ze een goudbruin korstje hebben, keer ze regelmatig.

Stap 5

Giet de aardappelen en kool af. Voeg 1 eetlepel boter toe. Stamp de aardappelen kort met een pureestamper, er moeten nog brokken in zitten. Breng op smaak met zout en nootmuskaat.
Schep de stoep en gehaktballen op 4 borden en lepel de saus ernaast.

Kookboek: Dagelijkse kost

Cover Dagelijkse kostKookboek met 100 recepten voor gevarieerde, toegankelijke en ongecompliceerde dagelijkse gerechten. De schrijver geeft ook kooktips en informatie over ingrediënten.

 

 

 

Bestellen? Dat kan hier:

Titel: Dagelijkse kost. Koken met gezond verstand.
Auteur: Jeroen Meus
Uitgever: Manteau
ISNB: 9789022333112
Prijs: € 24,99

Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *