Lazy Sunday

Bitterballen met pulled pork

Met het oog op oudejaarsavond: homemade bitterballen. Want die zijn ongekend lekker!  Zeker als ze ook nog eens bereid zijn van Pulled Pork. Hoe je dit moet klaarmaken, vind je op mijn foodblog.

Welke wijn bij Bitterballen met pulled pork?

Drink er een feestelijke mousserende wijn bij, zoals de MVSA Cava. Andere optie: rode tempranillo past als een huis bij varkensvlees. Dus Rioja of Ribera criaza smaakt ook voortreffelijk.

Pulled pork bitterballen

Bitterballen met pulled pork

Voorbereiding: 25 minuten
Bereiding: 20 minuten
Afkoelen 3 uur
Totaal: 3 uur 45 minuten
Ontdek een moderne twist op een Nederlandse favoriet: deze bitterballen gevuld met sappige pulled pork. Een combinatie waarin het knapperige van de buitenkant perfect samengaat met het zachte, langzaam gegaarde vlees binnenin. Een smaakexplosie die je zeker eens geproefd moet hebben!
Aantal 20 stuks

Ingredienten
 

Vlees:

  • 250 gram pulled pork je zou dit natuurlijk met elk vlees kunnen doen dat je over hebt
  • 1 grote eetlepel sriracha ik hou van pittig
  • 2 blaadjes gelatine Dr. Oetker

Vocht:

  • 250 ml runderbouillon
  • 1 witte ui fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook uitgeperst
  • 1 eetlepel olijfolie

Voor de roux:

  • 40 gram ongezouten boter
  • 50 gram bloem

Voor het paneren:

  • 3 eetlepels bloem
  • 1 ei losgeklopt
  • panko Japans broodkruim (verkrijgbaar bij de toko, grote supermarkt of xenos)

Bereiding
 

  • Verhit in een pan een beetje olijfolie en fruit hierin de ui aan. Voeg daarna de knoflook toe en een minuut later de runderbouillon. Hou alles warm op een klein pitje. Voor de roux verhit je in een pan de boter, wanneer dat allemaal gesmolten is voeg je de bloem toe en blijf je met een houten lepel goed roeren, ongeveer 2 minuten. Zo 'gaar'  je de bloem en smaken de bitterballen straks niet naar bloem.
  • Leg de blaadjes gelatine in een bakje met koud water. Haal de bouillon van het vuur. Voeg daarna stapsgewijs de bouillon toe aan het bloemmengsel en blijf goed roeren tot een dikke saus. Gebruik een garde, zodat je geen klontjes krijgt. Haal de pan van het vuur. Knijp de gelatine een beetje uit en voeg toe aan de warme saus.  Voeg dan het varkensvlees en de sriracha toe en roer alles weer goed door. Stort de massa op een schaal, dek af met plasticfolie en laat alles eerst buiten de koelkast een uurtje afkoelen en zet daarna in de koelkast om helemaal koud te worden. Minimaal 3 uurtjes zou ik zo zeggen.
  • Verhit je frituurpan tot 180°C. Intussen kun je mooi de ballen draaien. Neem de koude ragout en rol daar met je handen balletjes van. Ik gebruik een grote eetlepel om ze allemaal een beetje af te meten. Maar je kunt ook een ijsknijper gebruiken bijvoorbeeld. Zet daarna een schoon bord en 3 diepe borden neer. Doe in het eerste diepe bord de bloem, de tweede het losgeklopte eitje en in het derde bord de panko. Rol elk balletje ragout eerst door de bloem, daarna door het ei en als laatste door de panko. Probeer 1 hand voor het ‘natte’ werk te houden en je andere hand voor het ‘droge’ werk. Dan blijf je relatief het schoonst. Bak de bitterballen (met ca. 6 stuks tegelijk) in ca. 5 minuten goudbruin en knapperig. Serveer met bijvoorbeeld verschillende sausjes zoals mosterd, sriracha of een beetje mayonaise.

Notities

TIP: Je kunt de pulled pork bitterballen ook heel goed invriezen voor een volgende keer. Zet dan de bitterballen (verder helemaal klaar, maar nog niet gefrituurd) op een schaal met plasticfolie in de vriezer en laat ze helemaal bevriezen. Daarna kun je de ballen gewoon in een diepvrieszak bij elkaar stoppen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept