Voor het weekend

Biefstuk met home-made kruidenboter

Voor dit weekend een echte klassieker: biefstuk met kruidenboter. Uiteraard maken we de kruidenboter zelf. Dat smaakt veel lekkerder en zelf maken is helemaal niet moeilijk. Een kwestie van zachte roomboter (liefst boerenboter)  mengen met diverse verse groene kruiden. Ansjovis en mosterd geven het wat pit. De verse munt verrast en sluit helemaal aan op de frisse fruitaroma’s in de wijn. 

Welke wijn bij biefstuk met kruidenboter?

Kies een stevige rode wijn met wat pittige tannines. Een Cabernet Sauvignon of een klassieke Bordeaux doen het goed. Met name de munt sluit goed aan op deze fruitaroma’s. Maar ook een Spaanse Ribera del Duero is een uitstekende keus. Dat maakt 1 + 1 = 3.

4 personen15 minuten + 1 uur opstijven

 

Bijpassende muziek: Angus en Julia Stone met het nummer For You.

 

Ingrediënten

  • 100 g gezouten roomboter, op kamertemperatuur
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 15 g platte peterselie, zeer fijngesneden
  • 8 g bieslook, zeer fijngesneden
  • 4 g munt, zeer fijngesneden
  • 1 tl dijonmosterd
  • 1 anjovisfilet, zeer fijngesneden
  • zout, versgemalen peper
  • 1 tl worcestersaus
  • 4 kogelbiefstukjes à 100 g, op kamertemperatuur
  • 2 el olie
  • Extra: vershoudfolie en grillpan

Stap 1

Doe de zachte boter in een kom en roer hem romig met een mixer. Voeg toe: knoflook, alle gesneden kruiden, mosterd en ansjovisfilet. Breng op smaak met zout, veel grof versgemalen peper en worcestersaus.  Schep op stuk vershoudfolie, rol op tot een worstje en draai de uiteinden tegengesteld dicht. Leg minimaal 1 uur in de koelkast om te laten opstijven.

Stap 2

Verwarm de oven voor op 160 °C. Bestrooi de biefstuk met zout en peper en bestrijk ze met wat olie. Verhit de grillpan tot roodgloeiend. Rooster de biefstuk in ca.  2 à 3 minuten rondom rosé. Schuif de (ovenvaste) pan in de oven en laat de biefstuk nog 5 minuten nagaren.

Stap 3

Leg het vlees op de voorverwarmde borden. Leg er een plakje kruidenboter op. Lekker met patat frites en groene salade.

Tip: Lees dit artikel voor meer tips over de perfecte biefstuk bakken.

Meer heerlijke klassiekers met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Dit recept heb ik geschreven voor Proef&8 2012 van Gall&Gall
Credits: Fotografie Rob van de Vet, Food Sander de Ponti, Styling Jan-Willem van Riel

 

recept voor een echte klassieker: biefstuk met kruidenboter. Uiteraard maken we de kruidenboter zelf. Meng een zachte roomboter (liefst boerenboter) met diverse verse groene kruiden. Ansjovis en mosterd geven het wat pit. Drink hierbij een Bordeaux, liefst uit de Médoc. #biefstuk #kruidenboter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *