8 vragen aan...

Priscilla van der Voort over Wijn&Spijs

Regelmatig vragen we Nederlandse sommeliers, wijn-spijsspecialisten of foodies het hemd van het lijf. Welke wijn-spijs combinatie laat hun hart sneller kloppen? Vandaag is Priscilla van der Voort aan het woord. Zij werkt als sommelier bij het trendy restaurant Rijsel in Amsterdam. Sinds 3 jaar is ze ook vinoloog van de Wijnacademie.

1. Waar is jouw passie/liefde begonnen? Bij food, wijn of wijn-spijs?

‘Mijn passie is begonnen bij de wijn…’

2. Bij wie (en van wie) heb je het vak geleerd? Bij wie zou je nog in de leer willen?

‘Tijdens mijn stageperiode bij Hofstede Meerzigt heb ik heel veel geleerd van maître/sommelier Sermad Wartan. Hij heeft mij wegwijs gemaakt in de wijn en zijn passie overgedragen.

Op de vraag bij wie ik nog in de leer zou willen? Het lijkt mij fantastisch om nog een keer mee te lopen op een wijndomein en het hele proces van wijn maken mee te maken. Van het begin tot het eind.’

3. Wat is de beste wijn-spijs combinatie die je ooit hebt geproefd?

‘Terrine van eendenlever met Vouvray moelleux 1997 van Philippe Foreau. Dat was fantastisch!!’

4. Waar kunnen we je ’s nachts voor wakker maken?

‘Champagne. What else?’

5. Hoe ontstaan jouw wijn-spijscombinaties, hoe gaat dat in z’n werk bij jou?

‘Ik selecteer bij het gerecht een aantal wijnen aan de hand van de basissmaken zoet/zuur/bitter/zout en umami.  Dan proef ik de wijnen en daarna in combinatie met het gerecht.

En ja, dan hoop ik dat de wijn ertussen zit die een positieve reactie geeft op het gerecht.’

6. Geef een aantal wijn-spijscombinaties die elke simpele ziel tot extase kunnen brengen.

  • Oesters met Muscadet
  • Coq au vin met rode Bourgogne
  • Duif met rijpe Cabernet franc
  • Choucroute met Riesling

7. Welke wijn heb je altijd in huis?  Vertel ook waarom.

‘Chenin Blanc  en voor rood Cabernet Franc; allebei uit de Loire. Ik vind deze wijnen heel plezierig om te drinken want ze hebben structuur en goede zuren. Deze wijnen zullen mij in ieder geval nooit vervelen.’

8. Geef dé ultieme WIJN-SPIJSTIP voor de lezers van I Love Food & Wine?

‘Vorm een proefgroepje om samen de passie over wijn te delen.’

 

Meer weten over Wijn&Spijs? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *