Gezonde groenten

‘Food for Thought’
Gezonde voeding in de spotlight

Komen deze termen je ook bekend voor: Pioppidieet, koolhydraatarm, de voedselzandloper, eten volgens de oerdis? Of vraag je jezelf ook weleens af:  wel of geen volvette producten, hoe schadelijk is zout, is margarine even gezond als boter. Allemaal onderwerpen en vragen waar we regelmatig mee geconfronteerd worden als je gezond wilt eten. Maar hoe zit het nou precies in elkaar? Jaap Seidell en Annemieke Jansen komen 15 november naar Gouda om hun visie op gezond leven met ons te delen. En…, ik ga ze interviewen. Hoe leuk en spannend is dat? Zorg dat je erbij bent!

In samenwerking met Boekhandel Verkaaik organiseert de bibliotheek in Gouda een avond die geheel in het teken staat van goede voeding. Uitgenodigd zijn twee specialisten en tevens bijzondere auteurs: Jaap Seidell en Annemieke & Janine Jansen.

Wie is Jaap Seidell?

Jaap is hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de Vrije Universiteit Amsterdam en coauteur van ‘Het Voedsellabyrint” en Jongleren met Voeding’, waarin hij samen met wetenschapper Jutka Halberstadt duidelijkheid schept in de voedselverwarring. Gezond eten is een levenslang proces, maar het maken van de juiste voedingskeuzes kan soms aanvoelen als jongleren met allerlei soorten informatie.

Wie is Annemieke Jansen?

Portret Jansen & Jansen
Cardioloog Annemieke Jansen (l) met haar zus Janine

Annemieke is cardioloog in het Groene Hart Ziekenhuis. Zij werd zich steeds meer bewust van hoe belangrijk preventieve geneeskunde is. Hoe voorkomen we dat we serieuze aandoeningen krijgen en kunnen we ons leef- en eetpatroon verbeteren? Dit leidde tot het kookboek ‘Hartstikke lekker’ (lees onze recensie). Voorkomen is beter dan genezen’, dat ze samen met grafisch ontwerper (en zus) Janine Jansen maakte. Onlangs kwam hun tweede boek uit: ‘Hartstikke Mediterraan.’

Hoe reserveren?

Wil je ook hierbij aanwezig zijn en eventueel meepraten over gezonde voeding, kom dan donderdagavond 15 november naar de Chocoladefabriek in Gouda. Reserveer hier je kaartje!

 • Activiteit:   Clubavond Food for thought
 • Datum:      15 november
 • Tijd:           20.30 uur
 • Locatie:     Chocoladefabriek
 • Prijs:          € 7,50 leden | €10,- overige gasten

 

Bestellen? Dat kan hier:

Cover Hartstikke mediterraan - Jansen en JansenTitel : Hartstikke Mediterraan
Auteur : Annemieke Jansen & Janine Jansen
Uitgever : Fontaine
ISBN : 978 905956 8686
Prijs : € 24,99

 

 

 

Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je aan voor de nieuwsbrief

 

Gratis weekend-event
Visliefhebbers opgelet!

Dit weekend kun je smullen van Nederlandse vis op het event VISSCH, hét culinaire Noordzeevisfestival rondom de Scheveningse Visafslag. Dit unieke gratis toegankelijke foodfestival zet voor de 5e keer de Noordzeevis (terug) op de kaart. “Noordzeevis is één van de mooiste streekproducten van Nederland. Het is gezond, duurzaam en veelzijdig en verdient daarom een culinair festival om centraal te kunnen staan”, aldus de organisatie van VISSCH. Van vrijdag 29 juni tot en met zondag 1 juli maken bezoekers kennis met alles wat Scheveningen, de visserij en de Noordzeevis te bieden hebben. 

VERGETEN NOORDZEEVIS: SCHOL

Traditiegetrouw staat er tijdens VISSCH een ‘vergeten’ Noordzeevis extra in de schijnwerpers. Dit jaar is het de beurt aan de wat ondergewaardeerde schol. Deze wordt in grote hoeveelheden aangeland vanuit de Noordzee, maar in vrijwel dezelfde hoeveelheden direct geëxporteerd naar Zuid-Europa. En dat is zonde voor zo’n lekkere, duurzame en goed betaalbare vis. Tijdens de zomerperiode is de smaak van schol op zijn best, VISSCH festival is dan ook hét moment en de plek om dat te ontdekken.  Ben je eenmaal thuis, probeer dan eens deze heerlijke gerechten met schol in de hoofdrol: zoals de schol met riesling of scholfilet met bouillabaisesaus .

Scholfilet met riesling
Scholfilet met riesling

ZIEN, PROEVEN, BEREIDEN

Bezoekers van VISSCH worden dit jaar verrast met kookdemonstraties door chefs uit de regio, workshops vis fileren, foodtrucks, barretjes en een muzikaal programma. Gisteren, op vrijdag de 29e, was de feestelijke opening, door niemand minder dan minister Bruno Bruins en wethouder Boudewijn Revis. Hierna demonstreert chefkok Robert Siedenburg verschillende culinaire bereidingen met schol in de showkeuken.

Maar vandaag, op zaterdag, bereiden diverse chefkoks op het terrein van VISSCH hun favoriete gerechten met schol in de showkeuken. De uitgebreide VISSCHtafel met wel 35 verschillende Noordzeevissen laat zien wat de vissers allemaal ophalen uit de Noordzee. En tijdens diverse workshops wordt ervaren hoe het is om vis te fileren, oesters te steken en garnalen te pellen.

Zondag is er extra aandacht voor de jongste bezoekers. Familietafels in de zon aan de haven en van 13.00 – 17.00 uur staat er schminken en 3D-schilderijtjes knutselen, uiteraard geheel in het thema van het festival, op het programma.

OPENINGSTIJDEN VISSCH 
Vrijdag 29 juni – 17 tot 22 uur
Zaterdag 30 juni – 12 tot 22 uur
Zondag 1 juli – 12 tot 19 uur

Op de hoogte blijven van culinair nieuws? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bron: persbericht

 

NK blindproefwedstrijd
Grand hotel Amrâth Kurhaus
Melazane Parmigiana
Team NWH winnaar blindproeven 2018

NK blindproeven
Wie zijn de beste wijn-proevers van Nederland?

Afgelopen zondag deed ik mee aan de eerste editie van het Nederlands Kampioenschap blindproeven van wijn. Georganiseerd door Fred Nijhuis ism Philippe de Cantenac van La Revue du Vin de France (RVF). Maar liefst 18 Nederlandse teams (bestaande uit vier personen) hadden zich ingeschreven. Inmiddels is de winnaar bekend: team NWH gaat er met de prijs van € 1000,- én een prachtige wisseltrofee van door. Hoe ging dit in z’n werk? 

Elke keer weer is zo’n wedstrijd blindproeven van wijn een grote uitdaging. Zo ook deze keer. In het verleden deed ik al diverse malen mee aan een andere prestigieuze (team)wedstrijd blindproeven: Grand Prix Saint Hubert met als resultaat een eerste plaats in 2015 en een derde plaats in 2016. Daarnaast staat ook de wedstrijd ‘Vinoloog van het jaar’ jaarlijks op mijn planning.

Twaalf minuten voor elke wijn

Voor dit Nederlandse Kampioenschap hebben we een nieuw team samengesteld onder de naam Wine Lovers. Ons team bestaat verder uit Yvonne Zohar, Jeroen Dorenstouter en Theo Snijder. Allemaal zijn we dagelijks met wijn bezig en dat helpt.  Hoe ging deze wedstrijd in z’n werk? Grand hotel Amrâth KurhausOp zondagochtend om 10 uur gaat de wedstrijd van start. In het majestueuze Grand hotel Amrâth Kurhaus in Scheveningen staan de proeftafels klaar en in 2 ½ uur tijd moeten er 5 witte wijnen, 6 rode wijnen en 1 zoete wijn geproefd, beoordeeld en bediscussieerd worden. Eerst voor jezelf proeven en dan gezamenlijk tot een eindoordeel komen over druivenras, herkomstgebied, producent en oogstjaar. We krijgen, per wijn,  12 minuten de tijd. En de wijnen worden één voor één ingeschonken. Per onderdeel kun je punten scoren.

Dit zijn de winnaars!

 • De bronzen medailles waren voor het team ‘De Brabantse Wijnsociëteit’ met de proevers Noël Geisen, Berry Marinussen, Peter van den Besselaar en Diederick Swagemakers en coach Martijn de Groot.
 • Zilver was er voor ‘Le Bouchon’ het team met Danny van Lamoen, Lonneke de Bruijn, Coen Pollaert en Michael de Rooij. Hun score was indrukwekkend, maar werd toch overtroffen.
 • De gouden medailles, de Nijhuis wisseltrofee en de hoofdprijs van € 1000 (beschikbaar gesteld door de Wijnacademie) werden gewonnen door team NWH met Guus Schuijt, Hans Meijs, David van Steenderen en Karin Muires. Dat ze over uitstekende proefkwaliteiten beschikken was bij diverse mensen al langer bekend, maar met hun overwinning tijdens de eerste editie van het NK blindproeven krijgen ze nu ook de bijbehorende landelijke waardering.
Team NWH winnaar blindproeven 2018
Winnaars: Team NWH

Helaas voor ons ditmaal geen eerste plek, maar een zevende plaats is zeker niet slecht. Want het klinkt misschien moeilijk, maar dat is het ook.

Nijhuis: Als iedereen zo enthousiast is en de winnaars zulke goede scores behalen, dan weet je dat je in je opzet bent geslaagd

Complimenten!

Tot slot nog een aantal complimenten. Ten eerste voor de Fred Nijhuis-familie (Fred, Natascha en zoon Nicky) voor de perfecte organisatie!

Melazane Parmigiana
Melazane Parmigiana

Daarnaast ook een welverdiende pluim voor wijnbar/restaurant Solo Vino/La Galleria. Eigenaar Damiano d’Alba (tevens importeur Italiaanse en Zuid-Afrikaanse wijn) trakteerde alle proevers op een perfecte Italiaanse wijn&spijslunch. Vooraf een heerlijke Vitello Tonnato (met witte Pecorino),

gevolgd door een heerlijke Melazane Parmigiana (Aubergines met Parmezaanse kaas begeleid door een Nocero Rosso uit Sicilië). Absoluut een aanrader en een bezoek waard.

Wij hebben als team in alle opzichten genoten van deze dag. Graag doen we volgend jaar opnieuw mee. Ook wensen we het Team NWH heel veel succes op het WK op 12 en 13 oktober in de Langudoc!

 

DE WIJNACADEMIE PROEFCOMPETITIE, het NK blindproeven is een initiatief van Fred F.A. Nijhuis namens Nijhuis Consultancy & Services.

Voor meer informatie over de blindproefwedstrijd: [email protected]www.fred-nijhuis.nl

 

Blindproeverij ‘Grand Prix Saint Hubert’ gewonnen!

Sinds twee jaar doe ik mee aan de prestigieuze wedstrijd ‘Grand Prix Saint Hubert’. Dit is een blindproeverij voor professionals die elk jaar wordt gehouden, dit jaar in Amsterdam. De wedstrijd wordt georganiseerd door The Wine & Food Association. Wat is hier de bedoeling? Je proeft met een team van drie mensen tien rode wijnen, met daarbij een lijstje van veertien landen waaruit je kunt kiezen. Vervolgens moet je de juiste wijn bij het juiste land kiezen (niet alle landen kunnen worden gebruikt), en dat aanvullen met herkomstgebied, producent en jaartal.

Onverwacht succesvol
Begin mei schrijven we ons team in (naast mij bestaat het team uit Danny van Lamoen en Lonneke de Bruijn) onder de fantasieloze teamnaam ‘Joloda’. Het is eigenlijk een gelegenheidsteam. Op soepele wijze, zonder veel discussies, weten wij de eerste plaats te behalen met een totaal van 93 punten! Wat een verrassing; een ongelooflijk resultaat. We wisten te winnen van andere teams met gerenommeerde namen. Organisator Fred Nijhuis: “Uiteindelijk wist team Joloda de proevers van de Brabantse Wijnsociëteit en team Haagsche Bluf achter zich te laten met een indrukwekkende prestatie. Jolande, Lonneke en Danny wisten de herkomst van alle wijnen perfect te benoemen en daarnaast nog eens zes van de tien druivenrassen exact te herkennen: een zeldzaam mooie prestatie.”

We zijn natuurlijk supertrots! Zo ziet de top drie eruit:

 1. Team Joloda (wij dus) met 93
 2. Team Brabantse Wijnsociëteit met 80 Peter van den Besselaar, Nello Pischedda en Berry Marinussen
 3. Team Haagse Bluf met 75 Ruud Winkels, Jeldert de Boer en Arie Hoogstad

Kijk voor de totale uitslag op de site van The Wine & Food Association. Klik hier!

Tomaat, geitenkaas en basilicum

Foodies opgelet: 7 tips voor culinair Languedoc!

Misschien wist je het nog niet? Maar op culinair gebied is er in de Franse Languedoc–Roussillon veel te beleven!

Bouzigues, Marseillan en Pézenas
Een van de trekpleisters is Bouzigues met zijn oesterfarms. Je kunt daar een rondleiding krijgen, óf een kijkje nemen in het Musée de l’Etang de Thau. Aan de noordkant van de baai lopen rose flamingo’s! Prachtig!
In het mooie historische vissersplaatsje Marseillan kun je de opslagplaatsen bezichtigen van Noilly-Prat. Noilly Prat is een droge witte vermout.
En bezoek het kunststadje Pézenas met zijn prachtige 17de-eeuwse herenhuizen en antiekwinkeltjes.
Hier hebben ze ook een fantastische plaatselijke specialiteit: paté op basis van schapenvlees met gekonfijte citroenschil en curry. Vlak erbuiten ligt de prachtige abij Prieuré St.-Jean-de-Bébian. Hier wordt een meer dan uitstekende AOC Languedoc gemaakt. De eigenaars Chantal Lecouty en Jean-Claude Le Brun zijn zeer gedreven wijnmakers en maken wijn met een wereldwijde reputatie.

Restaurants die je niet mag missen:
Ô.Bontemps in Magalas

Domaine Gayda in Brugairolles

Fleurs d’Olargues in Olargues

En natuurlijk de restaurants uit ons reisarrangement. Kijk daar ook!

Ga je ook mee?
Al zin om mee te gaan? Ik organiseer van 5 t/m 12 oktober een superleuke culinaire reis naar St-Chinian waar o.a. deze trekpleisters bezocht worden. Meer weten? Klik hier.

Heb je misschien ook nog goede tips waar we ook zeker naar toe moeten gaan? Laat het weten in de onderstaande ruimte ‘Leave a reply’ en schrijf je ‘tip’ in het vakje ‘Comment’! Ben ik blij mee!

Gratis het kookboekje ‘Gouda Kookt’!
Wie vóór 1 juni beslist om mee te gaan, krijgt mijn kookboekje ‘Gouda Kookt’ cadeau!

LEER KOKEN MET AGA!

Weleens van een AGA-fornuis gehoord? Bij Kookhuis Jantrus in Gouda kun je hierover uitgebreid geïnformeerd worden. En dat is de reis meer dan waard!

Slow Food Groene Hart organiseerde op woensdag 15 oktober een inspirerende avond voor haar leden. Gastheer/kok Arthur Staneke liet ons zien, ruiken en proeven hoe je op een AGA-fornuis moet koken. En dat blijkt een wereld van verschil met de traditionele manier van koken op gas of elektrisch. Er is keus uit verschillende modellen en kleuren.

Modern AGA-fornuis kost minder energie
Per 1 januari kun je de traditionele AGA Cookers niet meer bestellen. AGA denkt mee in de tijd en heeft aandacht voor het energieverbruik. Met als resultaat: de AGA Dual Control. Dit is een echte AGA Cooker, maar de bovenplaten kunnen naar eigen behoefte  aan- en uitgeschakeld worden. Dit scheelt veel energie.
Mijn favoriet is de versie waarop je bovenop toch nog steeds met gas kunt koken. Een beestachtig robuust fornuis met 6 gaspitten en vier ovens. Wie wil dat niet? Wie weet als ik een huis in Frankrijk ga kopen, dan past zo’n fornuis beslist in mijn keuken.

Pompoensoep & Castillo Perelada
Wat kregen we te proeven? Winters rodekool, gebakken garnalen, stoofvlees, gekookte wortels, gebakken aardappelen. Maar ook een winterse pompoensoep met sinaasappel en gember. Dat overheerlijke recept heb ik hem ontfutseld…  (zie morgen in deel 2). Erbij schenkt hij een sappige witte wijn van het huis Castillo Perelada, gemaakt van 100% Macabeo uit het Spaanse wijngebied Penedes, waar ook de Cava wordt gemaakt. Die wijn is ook bij hem bestellen: € 9,95 per fles. Past perfect bij de soep. Zacht en rond met voldoende stevigheid om de soep te begeleiden.

Nog plaatsen vrij op 7 november
Wil je de wijn of  soep ook proeven? Op 7 november organiseert Arthur een table d’hote in zijn Kookhuis (€ 55,- p.p., incl 4 glazen wijn). Er zijn nog een paar plaatsen vrij op de 7e! Misschien staat de pompoensoep op het menu!
Geen tijd? Je kunt hem ook zelf maken. Morgen komt het recept op mijn weblog.